To πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο

Με την είσοδο στον νέο χρόνο εντείνεται η παρατεταμένη -άρχισε τον Ιούνιο- προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 17ης και 24ης Φεβρουαρίου.

Το ξεχωριστό στοιχείο αυτών των προεδρικών εκλογών είναι η αυτόνομη κάθοδος - για πρώτη φορά στην 47χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας - του ΑΚΕΛ, με υποψήφιο μάλιστα τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά από το 1977 υπάρχει προεδρικός υποψήφιος -πρόκειται για τον ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη- ο οποίος αντιτίθεται στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και υποστηρίζει λύση ενιαίου κράτους, ή, αν αυτή δεν καταστεί εφικτή, λύση δύο χωριστών κρατών.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο στις προεδρικές εκλογές του 2003 είχε υποστηρίξει τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και συμμετείχε με δικούς του υπουργούς στην κυβέρνηση, πήρε την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο.

Από το 1960 μέχρι και το 2003 το ΑΚΕΛ υποστήριζε άλλους υποψηφίους οι οποίοι, προέρχονταν βασικά από τη Δεξιά ή την Κεντροδεξιά.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ για αυτόνομη κάθοδο αλλάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ωρίμανση του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής κουλτούρας της Κύπρου.

Εξάλλου, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δύο κύριοι πόλοι του Κυπριακού πολιτικού συστήματος (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) θα αναμετρηθούν με δικούς τους υποψηφίους. Υποψήφιος του ΔΗΣΥ είναι ο ευρωβουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Επίσης, η αποχώρηση του ΑΚΕΛ από τη συνεργασία του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και η αυτόνομη κάθοδός του στις εκλογές θα έχει ως αποτέλεσμα αυτές να κριθούν στον δεύτερο γύρο, ενώ στερεί από τον Κύπριο πρόεδρο τη δυνατότητα της βέβαιης επανεκλογής του.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και φαίνεται ότι θεωρείται - έστω και με χαμηλότερα ποσοστά από πριν - ως ο καταλληλότερος να χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα. Αντίθετα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καταλληλότερος για την διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης προκρίνεται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου υποστηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι και το εκτός της Βουλής ΑΔΗΚ.

Το μεγάλο ερώτημα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι, αν θα καταφέρει να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων για να μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επικεντρώνει την προεκλογική του εκστρατεία στην άρνηση του να αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν και στην απόφαση του 76,6% των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν το Σχέδιο στο δημοψήφισμα του 2004.

Διαβεβαιώνει ότι θα αγωνιστεί για λειτουργική και βιώσιμη λύση και ότι ουδέποτε θα θέσει την υπογραφή του σε οποιοδήποτε νέο σχέδιο, που θα διέπεται από τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν.

Συγχρόνως, αφήνει αιχμές ότι οι κύριοι Χριστόφιας και Κασουλίδης έχουν «μειωμένες αντιστάσεις» και θα μπορούν να δεχθούν Σχέδιο παρόμοιο με αυτό, που απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός ελληνισμός. Οι αιχμές είναι πιο έντονες κατά του Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος στο δημοψήφισμα του 2004 είχε ταχθεί μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του ΔΗΣΥ υπέρ του Σχεδίου Ανάν.

Οι υποστηρικτές του Τάσσου Παπαδόπουλου υποστηρίζουν ότι με τη στάση του στο δημοψήφισμα έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάλυση, στην οποία, σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, οδηγούσε το Σχέδιο Ανάν.

Αντίθετα, οι αντίπαλοι του κατηγορούν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι εκφοβίζει τους πολίτες ότι η μη επανεκλογή του θα στείλει μήνυμα στον διεθνή παράγοντα ότι «μπορεί να επιβάλλει απαράδεκτη λύση στο κυπριακό».

Το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι:«Τάσσος Παπαδόπουλος: Επιλογή Εμπιστοσύνης»

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μπήκε στη μάχη των εκλογών δυναμικά δηλώνοντας ότι η υποψηφιότητά του είναι «υποψηφιότητα ελπίδας και προοπτικής» για λύση του κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι, όταν ήταν στην κυβέρνηση είχε διαφορές με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο σε θέματα κοινωνικοοικονομικής πολιτικής και ότι είχε και διαφωνίες σε χειρισμούς επί του κυπριακού.

Στην κατηγορία των υποστηρικτών Παπαδόπουλου ότι οι διαφορές ανακαλύφθηκαν εκ των υστέρων το ΑΚΕΛ απαντά ότι έμενε στην κυβέρνηση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και για να ανατραπεί η αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, που είχε δημιουργηθεί από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει στο κυπριακό πολιτική πρωτοβουλιών για άρση του αδιεξόδου και ότι πρώτο του μέλημα θα είναι να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει μπροστά του τρία «εμπόδια»:

(α) Να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τον Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο συγκυβέρνησε για τέσσερα και πλέον χρόνια.

(β) Να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της παραδοσιακής Αριστεράς και του ευρωσκεπτικισμού που την χαρακτηρίζουν έτσι ώστε να μπορέσει να ελκύσει ψηφοφόρους πέραν του ΑΚΕΛ.

(γ) Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον σκεπτικισμό μέρους της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει καχύποπτη σε υποψηφιότητα εκπροσώπου ενός κόμματος με κομμουνιστική ιδεολογία. Είναι γι αυτό, που ο κ. Χριστόφιας έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει, ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν τίθεται θέμα μεταβολής του ισχύοντος οικονομικού συστήματος.

Εκτός του ΑΚΕΛ την υποψηφιότητα Χριστόφια υποστηρίζουν η «Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου», της οποίας ο πρόεδρος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξελέγη το 2005 βουλευτής με το ΑΚΕΛ, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του προέδρου Παπαδόπουλου. Επίσης, ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζεται από το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα ΕΔΗ του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου και από μια κίνηση ανένταχτων αριστερών και σοσιαλιστών με επικεφαλής το πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΔΕΚ Τάκη Χατζηδημητρίου.

Βασικό σύνθημα της εκστρατείας Χριστόφια είναι: «Δίκαιη λύση, Δίκαιη κοινωνία».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Ιωάννης Κασουλίδης κατέρχεται στις εκλογές με τον αέρα του κατ’εξοχήν ευρωπαϊστή υποψηφίου ο οποίος μπορεί να ελκύσει ψηφοφόρους πέραν της Κεντροδεξιάς.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό έφεραν αισιοδοξία στο επιτελείο Κασουλίδη. Η μεγάλη πρόκληση για τον κ. Κασουλίδη είναι να εμπεδώσει στους ψηφοφόρους την εικόνα του συναινετικού ηγέτη και του πολιτικού που μπορεί να παίζει ευρωπαϊκά με αποτελεσματικότητα. Η θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών και ως Ευρωβουλευτή του προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα.

Μεγάλο πρόβλημα του κ. Κασουλίδη είναι να ικανοποιήσει ταυτόχρονα με την πολιτική του τόσο τους οπαδούς του ΔΗΣΥ, που στο δημοψήφισμα ψήφισαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, όσο και αυτούς που ψήφισαν «όχι».

Για το κυπριακό ο κ. Κασουλίδης έχει δεσμευτεί ότι θα διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο λύσης και ότι θα προχωρήσει σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα ΕΥΡΩΔΗ και «Ελεύθεροι Πολίτες». Οι τελευταίοι το 2003 είχαν υποστηρίξει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και ο πρόεδρος τους Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος ξεκίνησε τη πολιτική του ζωή ως βουλευτής του ΔΗΣΥ, ήταν για σχεδόν τρία χρόνια υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου.

Σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας του Ιωάννη Κασουλίδη είναι: «Μαζί δημιουργούμε το αύριο, που μας ενώνει».

Ο Μάριος Ματσάκης

Ο προερχόμενος από το ΔΗΚΟ, το κόμμα του προέδρου Παπαδόπουλου, ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του μόλις την περασμένη βδομάδα.

Ιατροδικαστής στο επάγγελμα ο κ. Ματσάκης, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια έχει τεθεί εκτός ΔΗΚΟ, είναι αρκετά ιδιόρρυθμος και πολυσυζητημένος για τις απόψεις του, αλλά και για τις συλλήψεις του στο παρελθόν από τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος.

Αν και είναι ο μόνος πολιτικός, ο οποίος τάσσεται ανοικτά όχι μόνο κατά του Σχεδίου Ανάν, αλλά και της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, εν τούτοις είναι θερμός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων, που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία και της ένταξης της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτη επιλογή του κ. Ματασάκη στο κυπριακό είναι η επιστροφή στο ενιαίο κράτος.

Δημοσκοπήσεις μετά το δημοψήφισμα του 2004 έχουν δείξει ότι ένα 35% των Ελληνοκυπρίων είναι εναντίον της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. 70% υποστηρίζει λύση ενιαίου κράτους και 25-30% θα αποδεχόταν τα δύο κράτη ως λύση ανάγκης.

Παρόλα αυτά οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι ο κ. Ματσάκης θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 2%.

Ο Κώστας Θεμιστοκλέους

Υποψήφιος είναι και ο πρώην υπουργός Γεωργίας επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, Κώστας Θεμιστοκλέους.

Ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από το ΑΚΕΛ. Το 1988 όμως κατά την εσωκομματική κρίση για λόγους ιδεολογικούς αποχώρησε από το κόμμα. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ηγεσίας των ΕΔΗ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είναι ένθερμος οπαδός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν και πρεσβεύει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την Τουρκοκυπριακή πλευρά για να βελτιωθούν ορισμένα μόνο σημεία του Σχεδίου. Είναι μαζί με τον ΔΗΣΥ και τους ΕΔΗ οι σφοδρότεροι επικριτές της πολιτικής Παπαδόπουλου στο κυπριακό. Ωστόσο, οι ΕΔΗ δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του και προτίμησαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Χριστόφια.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές θα είναι μια σφοδρή μάχη μεταξύ Παπαδόπουλου- Χριστόφια -Κασουλίδη και ότι θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η υποψηφιότητα Ματσάκη, στον πρώτο γύρο έχει προβάδισμα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ακολουθούν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης.

Ωστόσο, η δύναμη του προέδρου Παπαδόπουλου δείχνει να μειώνεται, ενώ ενισχύεται η δύναμη των δύο άλλων με αποτέλεσμα η διαφορά των ποσοστών μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων να κυμαίνεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στο σενάριο του δεύτερου γύρου με υποψηφίους τους Παπαδόπουλο -Χριστόφια ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον πρώτο και ορισμένες στον δεύτερο, ενώ δύο δημοσκοπήσεις τους έφεραν ισοδύναμους.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, αν περάσει στο δεύτερο γύρο χάνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είτε έχει αντίπαλο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, είτε τον Δημήτρη Χριστόφια.

Οι τρεις βασικοί ( Παπαδόπουλος- Χριστόφιας- Κασουλίδης) διεκδικητές των προεδρικών έχουν ιστοσελίδες στο διαδύκτιο και επιστράτευσαν ως συμβούλους της προεκλογικής τους εκστρατείας επικοινωνιολόγους από την Αθήνα.

Για τον πρόεδρο Παπαδόπουλο εργάζονται οι Κώστας Παναγόπουλος και Γιάννης Ρουμπάτης, για τον Δημήτρη Χριστόφια οι Γιάννης Λούλης και Γιάννης Θεοδωρικάκος και για τον Ιωάννη Κασουλίδη οι κύριοι Φλέσας και Φαναράς.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ