Η επιστολή Καραμανλή προς Παπούλια

Το κείμενο της επιστολής που επέδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της ΔΗμοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στη συνάντησή τους την Παρασκευή 17 Αυγούστου, με την οποία προτείνει τη διενέργεια εκλογών τη 16η Σεπτεμβρίου 2007:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η Χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη, πλην όμως ευοίωνη καμπή.

Μέσα σε τρία, μόλις, χρόνια, χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε θεαματική βελτίωση και βρίσκεται πλέον κάτω από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Το γεγονός αυτό επέτρεψε την έξοδο της Χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα απέκτησε, σε ευρωπαϊκό αλλά και στο γενικότερο διεθνές επίπεδο, την οικονομική –και όχι μόνον– αξιοπιστία που της αρμόζει.

Φυσικά, η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος πρέπει να συνεχισθεί απαρέγκλιτα, και θα συνεχισθεί. Εφεξής, όμως, με την οικονομική σταθερότητα που διασφαλίζεται και τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί και στηριχθεί σε στέρεες βάσεις, είναι καθ΄ όλα εφικτό να εφαρμοσθεί, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, μακρόπνοη, ορθολογική και ουσιαστική πολιτική κοινωνικού κράτους δικαίου, με στόχο τη σταθερή μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, την εγγυημένη εδραίωση της κοινωνικής συνοχής και την πληρέστερη ανταπόκριση της Πολιτείας στις προσδοκίες των πολιτών.

Με αυτά τα δεδομένα και αυτούς τους στόχους, ο προϋπολογισμός του 2008 αποκτά καίρια σημασία, αφού πρέπει να κινηθεί μέσα σ΄ αυτούς τους δύο άξονες, χωρίς εκπτώσεις και ταλαντεύσεις. Γι΄ αυτό, όπως είναι ευνόητο, ο προϋπολογισμός του 2008 είναι ανάγκη να συνταχθεί και να υποστηριχθεί στη Βουλή από Κυβέρνηση, η οποία έχει νωπή τη λαϊκή εντολή.

Πέρα από αυτά, οι αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας μας καθιστούν επιτακτική –και χρονικώς– την ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ιδίως, μάλιστα, προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το μείζον θέμα της Παιδείας, την περαιτέρω θωράκιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την ενίσχυση των εγγυήσεων ως προς τη διαφάνεια του δημοσίου βίου και την τόνωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η οποία ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντεινόμενη οξύτητα και συνακόλουθη πόλωση, παρά την αποδεδειγμένη αντίθετη θέση και επιδίωξη της Κυβέρνησης, θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις, εθνικής σημασίας, προσπάθειες που προανέφερα.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας, επιπροσθέτως, υπόψη τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την ουσιαστική προετοιμασία, συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 17ης Αυγούστου 2007, με εξουσιοδότησε να Σας προτείνω, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την 16η Σεπτεμβρίου 2007, για ν΄ ανανεωθεί η λαϊκή εντολή προς την Κυβέρνηση και ν΄ αντιμετωπισθούν τα εθνικά θέματα, εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Χώρας, που προεξέθεσα. Επίσης, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 3 του Συντάγματος, και με βάση την ίδια εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, Σας προτείνω, να συγκληθεί η νέα Βουλή την 26η Σεπτεμβρίου 2007

Με εξαιρετική τιμή

Κώστας Καραμανλής
Πηγή: skai.gr