Δένδιας: Επαναπροσδιορισμός συμμαχιών της χώρας στο επίκεντρο πολιτικής ΝΔ

«Ο επαναπροσδιορισμός και η ανασύνταξη των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας με τους εταίρους μας στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας» τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων της καταρχήν με τον κύκλο επισκέψεων «σε εξαιρετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» του πρωθυπουργού σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

«Στο ίδιο αυτό πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας με τους εταίρους μας, θα έχω τη Δευτέρα συνάντηση με τον ομόλογό μου της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο» προσθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής «περνά σαφώς και μέσα από την ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μας με τις χώρες των Βαλκανίων» και χαρακτηρίζει ως πολύ παραγωγική την επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δένδιας σημειώνει:

«Η Ελλάδα επιθυμεί επανεκκίνηση και στις σχέσεις μας με την Τουρκία, από την οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν. Είναι απολύτως ωφέλιμη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και η δική μου με τον ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μπορεί να δώσει ώθηση στη σχέση μας σε πολλούς τομείς.

Καθιστούμε ωστόσο σαφές ότι γνώμονας μας είναι το Διεθνές Δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν εκπτώσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης για βελτίωση του κλίματος είναι να σταματήσει η Τουρκία να στρέφεται κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες που επιτείνουν την εικόνα της ως παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφορικά με την Βόρεια Μακεδονία αναφέρει ότι η Ελλάδα προσδοκεί «στην κατά το δυνατόν άμβλυνση των συνεπειών από τα επίμαχα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα οποία είναι γνωστή η αντίθεση του κόμματός μας, προς χάριν της εμπέδωσης ενός πνεύματος συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας».

Θεωρεί προφανή τα αμοιβαία οφέλη από την βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας προσθέτοντας «οφείλω να επισημάνω, όμως, ότι η Αλβανία εξακολουθεί να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει στο άρθρο του ως υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία, ενόψει του νέου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε λίγες εβδομάδες στην Αθήνα».

Σημειώνει επίσης, ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ ο στόχος της ανάπτυξης προϋποθέτει ομαλές σχέσεις και πέραν της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς μια σειρά από δυνητικές αγορές ανοίγονται μπροστά μας, όπως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την ’πω Ανατολή.

«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της οικονομικής διπλωματίας αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, υπό το οποίο συγκεντρώνονται πλέον όλοι οι συναρμόδιοι φορείς», υπογραμμίζει, τέλος, στο άρθρο του ο υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ