Αρχίζει η δεύτερη και τελική φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Το νερό στο αυλάκι μπαίνει πλέον και επισήμως για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά τη σημερινή επιστολή του Προέδρου της Βουλής στα κόμματα, προκειμένου να ορίσουν τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τασούλα η προκαταρκτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε την επόμενη να γίνει η συγκρότηση της Επιτροπής. Αφού αυτή εκλέξει προεδρείο θα εκκινήσει τις εργασίες της με αρχική προθεσμία 1η μήνα, η οποία μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί αναγκαίο.

Η Επιτροπή θα ασχοληθεί συνολικά
με 49 άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή. Για περίπου 15 εξ αυτών τα οποία έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών θα αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151, ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω των 180.

Στόχος είναι η αναθεώρηση να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια, όπου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση πιθανότατα μίας εβδομάδας, με 10 συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα

Η Ολομέλεια θα ψηφίσει
σε μία μοναδική ψηφοφορία το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων βάσει της εισήγησης της Επιτροπής.

Στα άρθρα που πρόκειται να αναθεωρηθούν συγκαταλέγονται το πολυσυζητημένο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με σκοπό την αποσύνδεσή του από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και εκείνα για τη βουλευτική ασυλία και την ποινική δίωξη υπουργών στο πνεύμα της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας.

Εκ μέρους της ΝΔ για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συνταγματος πρόκειται να προταθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ γενικός εισηγητής θα οριστεί ο Κώστας Τζαβάρας.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά