Ναυτιλιακή συνεργασία Πλακιωτάκη με βρετανίδα ομόλογό του ενόψει Brexit

Το Λιμενικό Σώμα είναι σε διαρκή ετοιμότητα για να επιτελέσει το έργο που του αναλογεί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, ενώ συνεχίζει να εξοπλίζεται καταλλήλως, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης από το Λονδίνο το οποίο επισκέπτεται.

Σε ενημέρωση των Ελλήνων ανταποκριτών για τις επαφές που είχε αυτό το τριήμερο στη βρετανική πρωτεύουσα, ο υπουργός ρωτήθηκε για το προσφυγικό και σημείωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Επισήμανε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, δίνοντας έμφαση στην απόφαση για υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης που θα επιτρέπει στα αρμόδια σώματα να έχουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα για το τι συμβαίνει στο ανατολικό Αιγαίο.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής στρατηγικής και ως εκ τούτου όλες οι χώρες-μέλη οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν τη διαχείριση των πιέσεων που υφίσταται η Ελλάδα.

Ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κιτάκ Λιμ, στον οποίο ανέπτυξε τη ναυτιλιακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον κ. Λιμ τον προβληματισμό της ελληνικής ναυτιλίας και πολιτείας για το διεθνή βαθμό ετοιμότητας ενόψει της υιοθέτησης νέων κανονισμών από την αρχή του χρόνου για τη χρήση καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ότι τίθενται ζητήματα επάρκειας, ποιότητας και ασφάλειας καυσίμων, για τα οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με κατάλληλα μέτρα ή αντισταθμίσματα την πιθανή αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ως συνέπεια της αύξησης του κόστους καυσίμων για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία, σημείωσε ότι οι επιφυλάξεις των πλοιοκτητών είναι συγκεκριμένες και τις συμμερίζεται όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά επίσης η βρετανική κυβέρνηση και οι διεθνείς παράγοντες της ναυτιλίας. Όπως είπε, ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις πρόνοιες που θα καθησυχάσουν τους παράγοντες της διεθνούς ναυτιλίας ενόψει της αλλαγής των κανονισμών για τα καύσιμα.

Ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε επίσης με την αρμόδια για τη ναυτιλία υφυπουργό της Βρετανίας Νουσράτ Γκανί, με την οποία συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων διατυπώθηκε αμοιβαία πρόθεση εκατέρωθεν αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας μετά από το Brexit, με τη Βρετανίδα υπουργό να θέτει και το ζήτημα αποφυγής ενδεχόμενων περιορισμών για τα υπό βρετανική σημαία πλοία μετά από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέπτυξε στην κα Γκανί και τα σχέδια για προσέλκυση επενδύσεων στα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της Ελλάδας, όπως και τα σχέδια για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση από Βρετανό επενδυτή.




Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο