ΚΥΣΕΑ: Τα 7 μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απώτεροι στόχοι η αποσυμφόρηση των νησιών και ο περιορισμός περαιτέρω αφίξεων μέσω καλύτερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων για άσυλο, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καταργώντας την δευτεροβάθμια εξέταση των προσφύγων, δηλαδή το δικαίωμα στην έφεση. Έτσι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα αρχίζει άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στην χώρα προέλευσής του.

«Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν», προσθέτει το ΚΥΣΕΑ.

Για άτομα που έχουν ήδη απορριφθεί αλλά στην συνέχεια εγκατέλειψαν δομές φιλοξενίας ώστε να αποφύγουν την απέλαση διατάχθηκε αύξηση των αστυνομικών ελέγχων. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται επιστροφή τους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αποφασίστηκε επίσης
η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο θα διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω χρήσης καμερών, drones και άλλων τεχνολογιών. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την στενότερη επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex και το NATO.

Στο μέτωπο της αποσυμφόρησης, αποφασίστηκε άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μετακίνηση ακόμα 250 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Αναλυτικά τα επτά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το ΚΥΣΕΑ

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2. ’μεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6. ’μεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr