Κλείσιμο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών με το οποίο επιχειρείται το «ξεπάγωμα» των εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης (διαβάστε το όλο ΕΔΩ)

Σε αυτό έχει συμπεριληφθεί ένα πλήθος διατάξεων αρμοδιότητας άλλων υπουργείων για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση λόγω του περιορισμένου χρόνου επεξεργασίας τους μέχρι το πρωί στις 10:00, σε συνδυασμό με την κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισής του.

Από την έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από την καθιέρωση μηνιαίας αποζημίωσης ύψους 250 ευρώ των εξεταστών, η οποία θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, έναντι των 240 ευρώ σήμερα. Θα χορηγείται πλέον για πέντε αντί για έξι συμμετοχές τους στην πρακτική εξέταση.

Παράλληλα στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται από το υπουργείο η δαπάνη για την αποζημίωση των μελών των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών που είχαν καταργηθεί και ενεργοποιούνται εκ νέου.

Απώλεια δημοσίων εσόδων κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται επίσης από την κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης των οδηγών άνω των 74 και όσων έχουν συμπληρώσει τα 80.

Σύμφωνα με το υπουργείο
η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς θεωρητικής εξέτασης και δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών θα διαρκέσει εννέα μήνες, διάστημα κατά το οποίο ειδική επιτροπή που συστήνεται θα επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί ένα νέο σύγχρονο και εφαρμόσιμο πλαίσιο κατά τα πρότυπα της ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου προσλαμβάνει πλέον σαφή χαρακτηριστικά πολυνομοσχεδίου, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται και πολλές ρυθμίσεις άλλων υπουργείων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν αυτές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης για την αντεγληματική και σωφρονιστική πολιτική.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασης, με υπουργική απόφαση, έως 12 επιπλέον ατόμων στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, αυξάνονται κατά δύο και τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων και συστήνονται στο υπουργείο Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης, Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων, με τρεις και δύο διευθύνσεις αντίστοιχα.

’λλες ρυθμίσεις αφορούν:

  • παράταση 2 μηνών έως τις 31/10/2019 στην καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
  • παράταση 1 έτους για την προσκόμιση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα με στόχο τη λήψη Ειδικού Σήματος Λειτουργίας το οποίο την 1η Αυγούστου ανακλήθηκε
  • τροποποίηση διατάξεων του νόμου για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
  • κατάργηση του διαφοροποιημένου ΕΤΜΕΑΡ ανάλογα με την κατηγορία πελάτη και επιβολή ενιαίας χρέωσης σε όλους αναδρομικά από 1/1/2019
  • τροποποίηση ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ όπως:
  • η σύνθεση των Δ.Σ των ΔΕΥΑ και ο Επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων των οικονομικών επιτροπών
  • αλλαγές στο αντισταθμιστικό όφελος που καταβάλλουν οι ΦΟΔΣΑ στους Δήμους για
  • ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων Δημάρχου και Περιφερειάρχη για τις περιπτώσεις που απαιτείται εξειδίκευση της πίστωσης που θα διατεθεί
  • παράταση 1 έτους, έως 30/6/2020 για την κατ' εξαίρεση ανάθεση στους προσωρινούς μειοδότης ή αναδόχους της εκτέλεσης δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών.

Παράλληλα το νομοσχέδιο εμπεριέχει ρυθμίσεις ζητημάτων διακριθέντων αθλητών, σχετικά με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται από την κυβέρνηση με τη διαδικασία κατεπείγοντος, ώστε μετά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά