Η αύξηση των προσφυγικών ροών στην ατζέντα Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, ίσως στο κρισιμότερο ραντεβού στη περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την προσπάθεια της κυβέρνησης να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους. 

Πέραν των θεμάτων της οικονομίας, με απώτερο στόχο της μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις με έμφαση την ενέργεια, επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό/ προσφυγικό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και τα δύο κράτη. 

Στο μεταναστευτικό υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα συζητηθεί η αύξηση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία τους τελευταίους τρεις μήνες που προκαλεί ανησυχία, ο δίκαιος καταμερισμός προσφύγων εντός ΕΕ, και, στο πλαίσιο αυτό, οι τρόποι πίεσης ώστε οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν μετανάστες στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των βαρών. 

Αλλαγή πολιτικής της Αθήνας ως προς τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες, με  απλοποίηση των διαδικασιών ώστε όσοι αλλοδαποί δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα να επιστρέφουν σύντομα στην Τουρκία, είχε προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro στο πλαίσιο της επίσκεψής του Παρίσι 

Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός θα έχει στη βαλίτσα του την άρση των capital controls, το νέο αναπτυξιακό ν/σ και τις μειώσεις φορών που σχεδιάζονται από το Σεπτέμβριο για να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ ότι η κατάσταση στη χώρα αλλάζει και να ζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και έπειτα. 

Πριν τη συνάντηση με την ’νγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενώ στο Βερολίνο θα συνοδευτεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο που είναι υπεύθυνος για το μεταναστευτικό. 

Πηγή: skai.gr