Μητσοτάκης: Τα capital controls αποτελούν παρελθόν από 1η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε την τροπολογία της κυβέρνησης

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
.
«Ανακοινώνω μία ακόμη προγραμματική δέσμευση μας που γίνεται πριν το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Κλείνει ένας κύκλος 4 ετών ανασφάλειας και μετά από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται».

Οι κυβερνήσεις Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα στις 28 Ιουλίου 2015 το κλείσιμο τραπεζών και η δραματική αναγκαστική επιβολή περιορισμών στης αναλήψεις μετρητών και τη διακίνηση κεφαλαίων, είπε ο πρωθυπουργός. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα μας, όπως αποδεικμνύεται κι από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τον δανεισμό από τις αγορές με 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικό επιτόκιο χαμηλό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε επίσημα την σχετική τροπολογία και εξήγησε ότι η πλήρης άρση θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. «Η κυβέρνηση, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, βήμα - βήμα υλοποιεί ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ο υπουργός. 

Σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, βήμα ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης που θωρακίζει τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συνολικό πνεύμα που διέπει το νομοσχέδιο. Κανείς εργοδότης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα σε βάρος υπαλλήλων, όπως π.χ. κάμερες, για απόλυση εργαζομένων ή τα στοιχεία της υγείας τους. Θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένα. Χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, είπε ο πρωθυπουργός. Όποιος παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές ενώ όσοι τηρούν τους κανόνες θα απολαμβάνουν εμπιστοσύνης.

Για τηλεοπτικά δικαιώματα 


Έχουμε γλιτώσει 35 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ, δήλωσε εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά σε αντίθεση με τις προβλέψεις ορισμένων», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr