Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν: Θα έχουμε πάντα (σύμμαχο) το Παρίσι

Τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2021 επιθυμεί η Αθήνα στο πλαίσιο της επίσκεψης την Πέμπτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού η γαλλική προεδρία έκανε λόγο για μια «Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας» και «για στρατηγική σύμπραξη» σε μήνυμα στήριξης του κ. Μακρόν στη χώρα μας, με στόχο της κυβέρνησης την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων Αθήνας - Παρισιού σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδα. 

Όπως τονίζει το Μαξίμου, το αίτημα της κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα 
τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, ενώ είχαν συναντηθεί και όταν ο κ. Μακρόν επισκέφθηκε τη χώρα μας. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με πολλά από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα στηρίξει και την πράσινη ατζέντα του Γάλλου προέδρου και θα προτείνει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ώστε να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμες δομές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

O πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Le Figaro. Επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για την χρήση του 2019. 

Βασικός στόχος πάντα και «απαράγραπτη δέσμευση του πρωθυπουργού», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, αίτημα το οποίο θα θέσει και στον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και την επόμενη εβδομάδα στην συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός θα οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη». Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ξεκινά από το ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Θα θέσει έτσι τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων, που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν θα τεθούν και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου δραστηριοποιείται γαλλική εταιρεία. Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφεραν συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου. ’λλωστε η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και το μοναδικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδύεται σε ευρωπαϊκή «επιχείρηση πειθούς» με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Μετά την επίσκεψη στο Παρίσι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου για συνάντηση με την ’νγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για ’μστερνταμ για συνομιλίες με τον Μαρκ Ρούτε, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το Παρίσι

16.00: ’φιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. πρωθυπουργού με πρόεδρο κ. Μακρόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr