Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνάντηση με τον Χρήστο Στυλιανίδη

Την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, και οι επιπτώσεις της, θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Ο μηχανισμός RescEU τον οποίον στην ουσία δρομολόγησε μέσα από τις δράσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει ακριβώς αυτό", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκή συνδρομή στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας και συνολικά για την άοκνη προσπάθειά του να ηγηθεί αυτής της πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. "Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού ήταν ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. "Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και το RescEU θα είναι η ομπρέλα που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα για να μπορέσει ακριβώς να φτάσει στον ύψιστο βαθμό πρόληψης και προετοιμασίας. Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, κ. πρόεδρε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σώθηκαν περιουσίες του κόσμου. Έχουμε μια οικολογική καταστροφή, θα τη διαχειριστούμε, θα πρέπει και σήμερα να τρέξουμε πολύ, να σβήσει η πυρκαγιά. Αν μας βοηθήσει και ο άνεμος, απ' ότι μου είπαν οι τεχνοκράτες και ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα πάμε καλά. Αλλά, είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε τη χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ευχαρίστησε την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα..

Συνάντηση με υπουργό Εσωτερικών. Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός

Για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνάντησή τους το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι χθες δόθηκε μια πολύ σκληρή μάχη, όμως χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής και της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τη βοήθεια των πολιτών αντιμετωπίστηκε η κατάσταση, χωρίς ανθρώπινες απώλειες και χωρίς να καταστραφούν σπίτια.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Εσωτερικών είναι η εξής: «Δόθηκε πολύ σκληρή μάχη χθες. Το καλό είναι ότι η μάχη αυτή δόθηκε συντονισμένα από όλες τις δυνάμεις: από την πυροσβεστική, από την αυτοδιοίκηση, τον δήμο και την περιφέρεια που είχαν μια ξεχωριστή συμβολή για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση και με τη βοήθεια των πολιτών πολύ συγκροτημένα, ψύχραιμα και αποτελεσματικά αντιμετώπισαν την όλη εξέλιξη. Εκκενώθηκαν, όπως ξέρετε, τέσσερις οικισμοί, αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα. Δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινη ζωή και ευτυχώς δεν έχουν καταστραφεί σπίτια».

ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Εύβοια και στα Ψαχνά όπου  θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος
Πηγή: skai.gr