«Όχι» Κεραμέως στην πρόταση ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

«Βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο», υπογράμμισε από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στην πολυσυζητημένη ρύθμιση για το ακαδημαϊκό άσυλο και απορρίπτοντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για αναδιατύπωση της διάταξης, κλείνοντας κάθε συζήτηση για πιθανές αλλαγές.

Όπως έκρινε η Νίκη Κεραμέως η πρόταση της Φώφης Γεννηματά δημιουργεί ένα νέο ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια που τελικά δεν θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για ουσιαστική θωράκιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Υπεραμυνόμενη της κυβερνητικής ρύθμισης, η κ. Κεραμέως επισήμανε την ανάγκη για «καθαρές λύσεις, χωρίς αστερίσκους και αναστολές», ώστε η έννομη προστασία να παρέχεται από την πολιτεία και στα πανεπιστήμια με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σε όλους τους δημόσιους χώρους και να αποτραπεί οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια προσπαθεί να καταλύσει την ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών.

Έκανε λόγο για επαναφορά της πραγματικής έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου σε δύο μέτωπα, προκειμένου αυτό να μην εργαλειοποιείται και να μην μετατρέπεται σε άσυλο ανομίας.

Το ένα μέτωπο αφορά το εσωτερικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπου θα αντιμετωπιστούν όπως υπογράμμισε έκνομες ενέργειες όπως προπηλακισμοί, διακίνηση ναρκωτικών, βία και κατασκευή εκρηκτικών υλών.

Το δεύτερο αφορά τις αξιόποινες πράξεις εκτός πανεπιστημίων, ώστε να οι δράστες να μην μπορούν καταφεύγοντας στα πανεπιστήμια να αποφεύγουν τη σύλληψη, μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε ορμητήριά τους απροσπέλαστα από τις αρχές.

Η υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι η ρύθμισή του για το άσυλο μέσω της υποχρεωτικής απόφασης των πρυτανικών αρχών, έστελνε μήνυμα ανοχής στη βία και την ανομία.

Η κ. Κεραμέως κατέθεσε στην συνέχεια νομοτεχνική βελτίωση που αντικαθιστά στο νομοσχέδιο την διατύπωση «αρμόδιες αρχές» που μπορούν να επεμβαίνουν στα πανεπιστήμια με το «δημόσιες αρχές».

Αιτιολόγησε τις αλλαγές εξηγώντας πως το αρχικό κείμενο παραπέμπει και στην πρυτανεία, όμως με την αλλαγή είναι σαφές σε ποιον γίνεται αναφορά.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά