Βρούτσης: Θα μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις-Θα γίνει restart

«Restart» στον επανυπολογισμό δήλωσε πως θα κάνει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και θα επανεξετασθούν χιλιάδες συντάξεις, έπειτα από το θέμα που προέκυψε με τις υψηλές συντάξεις που δίνονταν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, τα στοιχεία που του έχουν δοθεί αποδεικνύουν ότι εξαιτίας λάθους του επανυπολογισμού, δόθηκε μεγάλος αριθμός υψηλών συντάξεων. Στη συνέχεια χαρακτήρισε τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Τάσο Πετρόπουλο θρασείς, διότι «γνωρίζουν την αλήθεια».

«Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.  Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον Αντέννα. 

Ο Υπουργός Εργασίας, στη συνέχεια, δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα και όχι μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα πρότεινε την ψηφιακή σύνταξη ως λύση και ανακοίνωσε πως προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς για αυτό.

«Από 1η Ιουνίου του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά». Το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Ωστόσο, όπως ανέφερε εκκρεμούν πάνω από 470.000 συντάξεις να διευθετηθούν.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ταμεία, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.

O Υπουργός Εργασίας, επίσης, ανακοίνωσε ότι χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Τόνισε, παράλληλα, ότι «δεν θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».

Πηγή: skai.gr