Στον πρωθυπουργό ο Κικίλιας για εφαρμογή εξπρές του αντικαπνιστικού νόμου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου θα έχει σε λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να συζητήσει εκτενώς το θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. 

Ο νόμος που ισχύει εδώ και χρόνια παρέμενε ανενεργός, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει προεκλογικά ότι θα εφαρμοσθεί με "fast track" διαδικασίες, με την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Χαρακτηριστικό δείγμα μη εφαρμογής του νόμου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος κάπνιζε μέσα στο υπουργείο. 

Στo επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών αναμένεται να συζητηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα εφαρμοσθούν καθώς με βάση τον ισχύοντα νόμο, στους ελέγχους υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων, καθότι εμπλέκονται τόσο το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου υγείας (ΣΕΥΥΠ), όσο και η ΕΛΑΣ και η δημοτική αστυνομία. 

Τα πρόστιμα πάντως που προβλέπονται από τον παλαιό νόμο είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά, αφού για όσους παραβιάζουν το νόμο τα πρόστιμα μπορεί να ξεκινήσουν από 50 ευρώ (για τους καπνιστές) και να φθάσουν και τα 10.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες. Ωστόσο, παραμένουν στα χαρτιά.