Ποια η «Υπεραρχή» κατά της διαφθοράς που δημιουργεί η κυβέρνηση

Στην απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία αποπολιτικοποιημένης «Υπεραρχής» κατά της διαφθοράς, δημόσιας και ιδιωτικής, αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ενόψει της κατάθεσης του πρώτου κυβερνητικού νομοσχεδίου, εντός της ημέρας, που αφορά στην οργάνωση του κράτους και το επιτελικό κράτος. 

Όπως ανέφερε, πρόκειται για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία θα ενσωματώνει όλες τις διάσπαρτες σήμερα δομές έλεγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς με βάση αλλοδαπά πρότυπα. Οι έλεγχοι, αποσαφήνισε ο υπουργός, θα γίνονται με τεχνικά μέσα υψηλής τεχνολογίας και η Αρχή θα καταθέτει εκθέσεις σε Βουλή και κυβέρνηση για να υπάρχει αξιολόγηση. «Απολιτικοποιούνται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί… Στη διαμόρφωση της ατζέντας δεν θα έχει συμμετοχή πολιτικό πρόσωπο» ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε δε για το επιτελικό κράτος ότι «δεν έχουμε εγχειρίδιο διακυβέρνησης, ένα νομοθέτημα που θα κωδικοποιεί τη λειτουργια του υπουργικού συμβούλιου και πώς θα παρακολουθείται το νομοθετικό έργο που θα συμπυκνώνει όλους τους κανόνες μέσω των οποίων ασκείται η διακυβέρνηση στη χώρα».  Αντίθετα, είπε, υπήρχαν πολλές διάσπαρτες ρυθμίσεις, και έτσι ήταν αδύνατο να υπάρξει σοβαρή διακυβέρνηση. «Δεν πρόκειται για επανίδρυση γιατί πρέπει να έχεις ίδρυση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι την κυβέρνηση «πρωτίστως την ενδιαφέρει να γίνει δουλειά, στην προηγούμενη διακυβέρνηση όλα θυσιάζονταν στο βωμό της επικοινωνίας». «Την παρούσα κυβέρνηση αφορά να παρόχθιε αποτέλεσμα και να κριθεί αυστηρά όχι το επικοινωνιακό κομμάτι» υπογράμμισε. 

Πηγή: skai.gr