Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 158 «ναι»

Με την ψηφοφορία στη Βουλή και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων μετά από την τριήμερη συζήτηση.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ψήφισαν και οι 300 βουλευτές.
Την κυβέρνηση υπερψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ την καταψήφισαν 142 της αντιπολίτευσης. Κανείς βουλευτής δεν ψήφισε "παρών". Τι δήλωσαν ο πρωθυπουργός και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψηφοφορία.

"Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα" τόνισε νωρίτερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου: για το επιτελικό κράτος, για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. 



Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κληθεί να αποδείξει άμεσα, στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο που θα συζητηθούν το φθινόπωρο, εάν θα διατηρήσει τις προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ ή θα δρομολογήσει νέα λιτότητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ουσιαστικά σκιαγραφώντας την γραμμή κριτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καθαρές απαντήσεις
και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά.

Πλέον υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι «η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ», δήλωσε o Δημήτρης Κουτσούμπας.

"Θέλουμε να μάθουμε ποιος και γιατί έκλεισε άρον - άρον το θέμα των Σκοπίων, γιατί ο Κοτζιάς βιάστηκε τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών" είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ ότι ψεύδεται στο θέμα της Συμφωνίας.

"Το Μέρα25, δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εμείς δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων αλλά για να τον θάψουμε" ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς στο Μάτι τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr