Κλείσιμο

Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ

Μέτρα μερικής ιδιωτικοποίησης και λειτουργικές προσαρμογές προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για διάσωση της ΔΕΗ, αλλά χωρίς επιβάρυνση στους λογαριασμούς, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στην Βουλή.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, αφότου πρώτα μεταφερθούν εκεί τα πάγια διανομής. Θα επιδιωχθεί κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος που στοιχίζουν στην ΔΕΗ και ευνοούν τους ανταγωνιστές της και διεύρυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – όπου κατήγγειλε ότι η επιχείρηση ελέγχει μόλις το 2,9% της αγοράς.

Πέραν της πώλησης μέρους του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα ενισχυθεί οικονομική με τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Προανήγγειλε επίσης «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών και των μεγάλων οφειλετών, συν στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού. Αυτή την στιγμή μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε.

Υποστήριξε πάντως ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις χρεώσεις του ρεύματος για τους καταναλωτές, διότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα εξισορροπηθεί χάρη στο πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ που έχει σχηματισθεί από τις χρόνιες χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», είπε.

Καταστροφή επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι με την κακοδιαχείρισή της προκάλεσε στην ΔΕΗ ζημίες που υπερβαίνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντας την επιχείρηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σημείωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ούτε είναι βιώσιμη τυχόν διαίρεση σε «καλή» και «κακή» ΔΕΗ – όπου θα μεταφερθούν προβληματικά στοιχεία – καθώς θα κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος λίγων ετών.

Κατήγγειλε πως το μοντέλο λειτουργίας της Κουμουνδούρου η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα ακριβά και το πωλούσε ακριβά, ωφελώντας τους ανταγωνιστές της. Προσέθεσε ότι τα σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης συνεπάγονταν απώλεια περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων πελατών τα επόμενα χρόνια, συρρικνώνοντας την βάση χρηματοδότησης της εταιρείας.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές που έλεγξαν την επιχείρηση διατύπωσαν στην έκθεσή τους αμφιβολίες για την προοπτική επιβίωσης της ΔΕΗ.
Πηγή: skai.gr