Κουμουτσάκος: Νέο πλαίσιο για το μεταναστευτικό άσυλο ως το τέλος του έτους

Την προώθηση νέου πλαισίου παροχής ασύλου έως το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία και παράλληλα θα περιλαμβάνει «ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών» για όσους έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μίλησε για ανησυχητική αύξηση των ροών στα νησιά κατά 30% τον τελευταίο μήνα, αναφέροντας ότι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο καταγράφηκαν 3.200 αφίξεις την περίοδο 20 Ιουνίου – 20 Ιουλίου, ενώ όπως επισήμανε η ίδια αυξητική τάση διαπιστώνεται σε όλη τη χώρα.

«Δεν αντιμετωπίζουμε την δραματική κατάσταση του 2015- 2016, ωστόσο η κρισιμότητα παραμένει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση του προσφυγικού «πρόκληση», αλλά διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε αυτή.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις του Υπουργείου, πέραν της ανακοίνωσης για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο, προανήγγειλε τη δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να καταργηθεί το υφιστάμενο εντός του αστικού ιστού της πόλης, ενώ αναφέρθηκε και σε προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας στις δομές της ενδοχώρας.

«Απέναντι στην ιδεοληπτική χαλαρότητα που συνθλίβει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σκιαγραφώντας τους κυβερνητικούς στόχους και ασκώντας κριτική στην πολιτική που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που με αυτή τη μίνι κόντρα έκανε την πρεμιέρα του στο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

«Μιλήσατε για την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν είπατε τίποτα για την τακτική των χωρών του Βίζεγκραντ και για τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, στηλιτεύοντας τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αιχμηρή ήταν η ανταπάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σχολίασε δηκτικά ότι: «οι χώρες του Βίζεγκραντ οδηγήθηκαν σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική από την πολιτική του “μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν”. Αυτό οδήγησε τους ευρωπαίους να σφραγίσουν τους διαδρόμους».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά