Μάτι: Ένας χρόνος από την τραγωδία- Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς(pic+vid)

Ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι.

Ακολούθησε δέηση στην θέση Αργυρά Ακτή, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη Ραφήνα, το Μάτι, τη Νέα Μάκρη και τον Νέο Βουτζά.

Την Τρίτη συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την εκδήλωση των φονικών πυρκαγιών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 102 άνθρωποι.

Το παρών έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μετέφερε και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο πένθος για τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα.

«Για ένα πράγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω. Μια τέτοια τραγωδία, ανείπωτη, δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει ποτέ και πουθενά. Θα εργαστούμε για να το επιτύχουμε αυτό», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μέρα μνήμης για ένα δράμα του οποίου οι πληγές είναι ανοιχτές».

«Εκ μέρους του πρωθυπουργού μεταφέρω τη συμμετοχή του στο πένθος για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα» είπε. «Στο πένθος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, τους οικείους τους, τα παιδιά τους. Είμαστε κοντά σε αυτούς που είναι εγκαυματίες και αναζητούν περίθαλψη. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά. Από πολεοδομικά μέχρι θέματα υγείας, όπως προανέφερα».



Στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των 102 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι ήταν και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος τόνισε πως προτεραιότητά είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας για να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος.

Με αφορμή την τραγική επέτειο σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:
 
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο, στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, πριν από ένα χρόνο.

Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές και η θλίψη μας βαθιά και ειλικρινής. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλων των πολιτών που επλήγησαν, με όσα μέσα διαθέτουμε.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα μεριμνήσουμε προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι περιοχές που επλήγησαν και να επανέλθει η κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα όμως βασική μας προτεραιότητα είναι η καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας, από φυσικές καταστροφές.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχέδιο αλλά και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία θα διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος».






Εντωμεταξύ, συγκίνηση και ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο που επιμελήθηκε η ομάδα Up Drones με αφορμή τον έναν χρόνο από την τραγωδία και περιλαμβάνει πλάνα της 23ης Ιουλίου λίγο πριν εκδηλωθεί η φονική πυρκαγιά στην περιοχή αλλά και το σκηνικό της καταστροφής μετά.


ΠΗΓΉ ΒΙΝΤΕΟ: UP DRONES
Πηγή: skai.gr