Κουτσούμπας: Aπέναντι σας στέκεται το ΚΚΕ και το εργατικό, λαϊκό κίνημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανέφερε καταρχήν ότι αυτές ήταν ήδη γνωστές από την προεκλογική περίοδο και πρόσθεσε "δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η κυβέρνησή σας, για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για την Ελλάδα στις 8 του Ιουλίου".

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία στη Βουλή να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της καθώς εκτός από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει " ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση το γνωστό παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία σε αυτό το τόπο θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου".

"Όλοι μαζί, προσπαθείτε να κρύψετε, ότι ο κοινός στόχος σας να γίνει «πιο φιλική η χώρα στην επιχειρηματικότητα», ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, θυσιάζουν κοινωνικές ανάγκες, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν πλουσιοπάροχα εγχώριους και ξένους ομίλους" είπε.

"Όμως, δυστυχώς για εσάς" τόνισε στη συνέχεια, "υπάρχει και στέκεται απέναντί σας το ΚΚΕ και το εργατικό, λαϊκό κίνημα. Υπάρχει και θα ενισχυθεί παραπέρα η δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης που αγωνίζεται καθημερινά για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η δύναμη που πιέζει οργανώνει αγώνες για να ανακουφιστούν και να βελτιώσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι, η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, που για εμάς βέβαια ξέρετε και ο ελληνικός λαός γνωρίζει, είναι συνώνυμο του σοσιαλισμού".

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο την εφοδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση και σημείωσε ότι το φορολογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης "φωνάζει" για τους στόχους της.

Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός είναι αποτελεσματικότερος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι για κάθε μέτρο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προσθέτει και κάτι ακόμα.

Είπε ότι με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πληρώνει σήμερα μόνο 3 δισ. ευρώ από τα 55 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού με τον λαό να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5% "θα πληρώνει λιγότερα από τα ελάχιστα που πληρώνει τώρα".

Σημείωσε ότι στο ζήτημα της μείωσης φορολογίας επιχειρήσεων και εργαζομένων με ταυτόχρονη την δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση απαντά με την υπόσχεση για θεαματική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης "η οποία, όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα προκύψει μέσα από μισθούς πείνας και από τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

"Η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», την επανεξέταση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων φόρου, δηλαδή απλά με μια μεταφορά των φορολογικών βαρών απ' τη μια τσέπη του λαού, σε μια άλλη" πρόσθεσε.
"Όμως, κύριοι της ΝΔ, εάν θέλατε να πρωτοτυπήσετε, θα μπορούσατε να διευρύνετε πραγματικά τη φορολογική βάση.

Φορολογήστε σας λέμε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο" ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τις αλλαγές στην λειτουργία της κρατικής διοίκησης είπε, ότι "μπορούν να περιγραφούν με την φράση υπέρτατος νόμος η διασφάλιση του μέγιστου κέρδους", ενώ μοναδικός στόχος του "νέου επιτελικού κράτους" είναι το ξήλωμα όλων των προσκομμάτων που βρίσκουν οι επενδυτές μπροστά τους.

Είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ενεργειακή πολιτική με εκείνη των προκατόχων της, και εκείνο που ενδιαφέρει "το σημερινό αντιλαϊκό δίπολο -ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- είναι η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι".

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ "σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της «απελευθέρωσης», την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής με την πράσινη πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ, την διαφορά στην ύπαρξη κοινωνικού οικογενειακού τιμολογίου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλά, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξαναγοράζει στη συνέχεια".

"Από αυτές τις εξελίξεις δεν ωφελήθηκαν ούτε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια, ούτε τα λαϊκά νοικοκυριά που γνώρισαν απανωτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και χρωστούν απλήρωτους λογαριασμούς" είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι μετά την ΔΕΗ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει "το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων σε οτιδήποτε δεν πρόλαβε να ιδιωτικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Μνημονίων".

Όπως είπε ετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ και έπονται τα αεροδρόμια, τα ναυπηγεία, η ΛΑΡΚΟ και μια σειρά κρατικών υπηρεσιών "αφού φτάνετε στο σημείο να μιλάτε ακόμα και για ανάθεση σε ιδιώτες μέχρι και της επιστασίας δημοσίων έργων".

Σχετικά με τα "κόκκινα δάνεια" είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το σχετικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε πογκρόμ πλειστηριασμών και υπογράμμισε "το ΚΚΕ είναι εδώ και θα μπει μπροστά. Και μαζί με τους εργαζόμενους, δεν θα επιτρέψουμε να βγάλετε στο σφυρί το βιός του λαού μας"

Επισημαίνοντας ότι μέσω των "ρυθμίσεων προστασίας" του ΣΥΡΙΖΑ και των τοποθετήσεων για "κουλτούρα πληρωμών" επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αντιλαϊκοί φόροι και χρέη και να συσκοτιστεί πως ευθύνη για την κρίση δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα αλλά το κράτος του κεφαλαίου και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είπε ότι δεν είναι παροχή η πληρωμή σε δόσεις υπέρογκων φόρων και κόκκινων δανείων.

"Η μοναδική λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα βρίσκεται στις ίδιες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ μέσα και προβλέπουν ριζική περικοπή του χρεών λαϊκών οικογενειών φορτώνοντας τα βάρη μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο" τόνισε.

Είπε ότι η έκδοση ομολόγου "με το χαμηλότερο επιτόκιο" αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και στον κ. Μητσοτάκη και στον προκάτοχό του κ. Τσίπρα, ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα γίνεται ολοένα και χειρότερη".

Σημείωσε ότι "η καραμέλα μιας τάχα ανάπτυξης με τάχα διάχυση των αποτελεσμάτων της στην κοινωνία" δεν θα οδηγήσει ούτε σε γενναίες αυξήσεις μισθών, ούτε σε κατάργηση ελαστικών σχέσεων απασχόλησης αλλά ούτε και σε εργασιακές συνθήκες που να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης "είναι πολιτικές στήριξης μόνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών".

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμένων που είναι κυριολεκτικά αιτήματα επιβίωσης για την πλειοψηφία τους.

Σημείωσε ότι για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική "θα χρειαστεί ασφαλώς ένταση της καταστολής" και "γι' αυτό η ΝΔ σηκώνει τη σημαία "Νόμος και τάξη".

Μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η ΝΔ είπε ότι αυτή αφήνει στο απυρόβλητο "το βασικό αντιδραστικό του περιεχόμενο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ".

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι στην εξωτερική πολιτική η ΝΔ θα συνεχίσει "την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και εμφανίζει το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή".

Επισήμανε ότι στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν διαμορφωθεί όροι "ακόμα και για θερμό επεισόδιο, γεγονός που θα ενεργοποιήσει την ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή «διαμεσολάβηση», όπως λέγεται, «επιδιαιτησία», με επιδίωξη την προώθηση των σχεδίων για τη συνεκμετάλλευση, τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της και Ελλάδας και της Κύπρου".

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό έχουν διαμορφωθεί επικίνδυνα τετελεσμένα μέσω των διαρκών δικοινοτικών διαπραγματεύσεων κάτω από την ομπρέλα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ "για διχοτομική λύση".

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας "θα ήθελα να δηλώσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το αυτονόητο ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ