Ισπανικός Τύπος για νίκη ΝΔ: Τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα

Σε υψηλή θέση στις πρώτες τους σελίδες προβάλλουν οι ισπανικές εφημερίδες και ενημερωτικοί ιστότοποι την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η νίκη αυτή αποτέλεσε την επιστροφή της ελληνικής πολιτικής ζωής στα παραδοσιακά σχήματα, βάζοντας τέλος σε μία παρένθεση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εναλλακτικής αριστεράς, σημειώνουν. Επίσης, οι ισπανικές εφημερίδες στέκονται όλες στην «έξωση» από την ελληνική Βουλή του ακροδεξιού κόμματος τα Χρυσής Αυγής και στην είσοδο των δύο νέων κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και της ΜεΡΑΣ25.

«Ηχηρή νίκη του συντηρητικού Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας El Pais, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα, με πολλά άρθρα κι απόψεις, για τις χθεσινές εκλογές.

Όπως τονίζει στο ίδιο δημοσίευμα «τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα. Ωσάν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε, ή σάμπως να ήταν ένα μακρινό όνειρο, η παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μία πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών, με τη μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίγονου μίας σημαντικής δυναστείας συντηρητικών πολιτικών».

«Η Νέα Δημοκρατία, το ίδιο κόμμα που οι εκλογείς τιμώρησαν το 2015 για την εφαρμογή των μνημονίων, επιστρέφει από την κύρια πόρτα (39,9% των ψήφων) σε μία εκλογική αναμέτρηση που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, καίτοι γνώριζε πως θα τη χάσει (31,5%)», προσθέτει η El Pais στο ίδιο δημοσίευμα.

«Πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων, που κατέθεσαν την ψήφο τους την Κυριακή, είναι να αλλάξουν σελίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων. Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης θα είναι το πρόσωπο που θα το επωμισθεί, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωσης της οικονομίας», απέναντι σε έναν Τσίπρα, τον οποίο η ίδια εφημερίδα περιγράφει ως «έναν τραγικό ήρωα, που έβλεπε να μαζεύονται από πάνω του οι μαύρες προοπτικές», ο οποίος μάλιστα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία «παρουσιάστηκε χωρίς το συνηθισμένο του οίστρο (καθώς όπως είναι παραδεκτό από όλους είναι πιο χαρισματικός ρήτορας από τον Μητσοτάκη)», «κληθείς να υποστηρίξει έναν ρόλο, στον οποίο ήδη δεν πίστευε, να υπερασπίσει όσα ήσαν αδύνατο να υπερασπίσει, μεταξύ αυτών και τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ξεχωριστό άρθρο της η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο στοίχημα που δεν βγήκε στον Αλέξη Τσίπρα με την ψήφο των νέων: «μία καραμπόλα που κατέληξε άσχημα για τον Τσίπρα, όχι μόνον γιατί αυτή τη φορά εκείνο που διακυβευόταν ήταν το μπόνους των 50 εδρών, αλλά γιατί δεν του βγήκε και η μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων: η ΝΔ επικράτησε στους ψηφοφόρους των ηλικιών 17-24 ετών με 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «η 'λιποταξία' των πιο νεαρών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την προοδευτική αποξένωσή του από τις πιο κοινωνικές βάσεις των ψηφοφόρων του έπειτα από το δημοψήφισμα του 2015».

«Η δεξιά ανατρέπει τον Τσίπρα και επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ελλάδα», τονίζεται στο σχετικό άρθρο του ενημερωτικού ιστότοπου El Publico, που βρίσκεται πολύ υψηλά στην σημερινή του σελίδα. «Ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η χώρα στήριξε μαζικά την κυβερνητική πρόταση του κόμματος που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία κατέληξε στα δρακόντεια μνημόνια από την ΕΕ», τονίζει η ιστοσελίδα στο άρθρο της.

Η επίσης μεγάλη εφημερίδα El Mundo τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο «η ελληνική δεξιά σαρώνει τον Αλέξη Τσίπρα με μία εκκωφαντική εκλογική νίκη», υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε ιστορικές άνοδοι, ούτε απρόσμενες ανατροπές. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν με μαθηματική ακρίβεια» για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα των Καθολικών κύκλων ABC τονίζει πως «ο συντηρητικός Μητσοτάκης ισοπέδωσε τον Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές και κατακτά την απόλυτη αυτοδυναμία», τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέκτησε μία νίκη που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει, χωρίς να χρειασθεί να αναζητήσει στηρίγματα» θέτοντας «τέλος σε μία τετραετία, που διήρκησε το πέρασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ηγέτη της Αλέξη Τσίπρα».

Η εφημερίδα La Vanguardia τονίζει στον τίτλο της πως «η δεξιά του Μητσοτάκη εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις ελληνικές εκλογές». Όπως προσθέτει, «ο Αλέξης Τσίπρας αποδύθηκε σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία πάλευε ενάντια στο ρεύμα. 'Εβλεπε πως έπρεπε να αγωνισθεί απέναντι σε ένα εχθρικό σύστημα των μέσων ενημέρωσης, ενάντια στις επιταγές των δανειστών και την κόπωση των Ελλήνων, που είχαν αποκάμει από την ύφεση τόσων ετών. Στηριζόταν σε ένα θαύμα «ποιος θα πίστευε πως η Λίβερπουλ θα κέρδιζε 4-0 τη Μπαρσελόνα;» έλεγε. Όμως ο ίδιος έχασε τον πόλεμο».

Σε άλλο άρθρο της στο μεγάλο αφιέρωμα που κάνει για τις ελληνικές εκλογές, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Καταλονία τονίζει πως «η ήττα του Τσίπρα κλείνει μία χρυσή περίοδο της εναλλακτικής αριστεράς», κάνοντας έναν παραλληλισμό με την καθοδική πορεία των Podemos στην Ισπανία -η κοινή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη του 2014, σε εποχές που οι παρατάξεις τους πρόβαλλαν ως το μέλλον, είναι ενδεικτική. «Κανείς δεν τολμά μία επίθεση στον ουρανό σήμερα στην Ευρώπη. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καταδεικνύει την καθοδική τάση της επικαλούμενης εναλλακτικής αριστεράς στο σύνολό -ή σχεδόν--της ηπείρου μας», τονίζει.

Από την πλευρά της, η έτερη μεγάλη εφημερίδα της Καταλονίας, η El Periodico τονίζει στον τίτλο της πως «Ο Τσίπρας χάνει καθαρά τις εκλογές από τον Μητσοτάκη», συνοδεύοντάς τον με αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων των κομμάτων και από μία λεπτομερή παρουσίαση των προγραμμάτων και χαρακτηριστικών των παρατάξεων, περιλαμβανομένων και των δύο νέων κομμάτων, που θα αποτελέσουν τη νέα Βουλή στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ