FW: Βρετανικά ΜΜΕ: «Σαρωτική» νίκη ΝΔ και απομάκρυνση από τον λαϊκισμό.

«Σαρωτική» και «άνετη» χαρακτηρίζεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές, με τη σημείωση ότι η χώρα απομακρύνθηκε από τον λαϊκισμό.

Το Sky News είναι αυτό που κάνει λόγο για άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας την παραδοχή ήττας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επισημαίνει ότι η Ελλάδα αψήφησε την ευρωπαϊκή τάση υπέρ των λαϊκιστικών κομμάτων.

Κάνει επίσης αναφορά στην αποχή, που την αποδίδει στις θερινές διακοπές των Ελλήνων και στην απουσία της επιλογής επιστολικής ψήφου. Τονίζει ότι ήταν η πρώτη εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα «μέσα στο κατακαλόκαιρο» από το 1928. 

Το BBC αναφέρει ότι το 2015 η Νέα Δημοκρατία θεωρήθηκε κόμμα που αντιπροσώπευε τη «διεφθαρμένη παλαιά φρουρά», μια εικόνα που άλλαξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , αλλά και μετά από την «ταπεινωτική» αναστροφή του Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, όπως και την «κακοδιαχείριση».

«Μετά από ένα φλερτ με τον λαϊκισμό οι Έλληνες επιστρέφουν σε ένα παραδοσιακό κόμμα», σχολιάζει το BBC, το οποίο στέκεται και στον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή.

Ο Guardian αναφέρεται σε «ηχηρή εντολή» προς τον κ. Μητσοτάκη μέσω μίας σαρωτικής νίκης, την οποία οι οπαδοί της ΝΔ χαρακτηρίζουν «ιστορική», αλλά και προσωπική νίκη του νέου πρωθυπουργού που εκσυγχρόνισε το κόμμα του.

Γίνεται αναφορά στις προσδοκίες για επανενεργοποίηση της οικονομίας μέσω επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας «μετά από τεσσεράμισι χρόνια ηγεσία σαν τρενάκι του τρόμου».

Σημειώνονται επίσης το γρήγορο συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Ερντογάν, η ανάδειξη πολλών νέων βουλευτών και η καλή εκλογική επίδοση του κόμματος Βαρουφάκη.

Οι Financial Times επίσης αναφέρονται σε «σαρωτική νίκη» που δημιουργεί ελπίδες για «ανάπτυξη και σταθερότητα», με μέτρα όπως μειώσεις φόρων, περιορισμό της γραφειοκρατίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα χαρακτηρίζει επίσης το εκλογικό αποτέλεμα «βάση πλήγμα» για τον κ. Τσίπρα, του οποίου η κυβέρνηση παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας έμεινε να υπολείπεται στην επίτευξη των στόχων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για ανάπτυξη.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται από την εφημερίδα και στο «θυμό» για τη διάβρωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης λόγω φόρων.


Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός