Η ακτινογραφία της κάλπης: Η νίκη της ΝΔ και το κρητικό κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με αυτοδυναμία, καταδεικνύουν τα επίσημα αποτελέσματα, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 98,83%. Η αποχή διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 42%.

Η Πειραιώς καταλαμβάνει το 39,85% και με τα υφιστάμενα δεδομένα αποσπά 158 έδρες, βελτιώνοντας το ποσοστό της κατά περισσότερες από έντεκα μονάδες. Η Κουμουνδούρου ακολουθεί με 31,53% και 86 έδρες, υποχωρώντας κατά περίπου τέσσερις μονάδες συγκριτικά με την νίκη της τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα δύο μεγάλα κόμματα βελτιώνουν το μερίδιό τους σε σχέση με το 2015, όταν αθροιστικά είχαν στείλει 220 βουλευτές στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ σήμερα εκλέγουν περισσότερους από 240.

Η Πειραιώς πλειοψηφεί αυτή την στιγμή σε 49 από τις 59 έδρες της επικράτειας. Προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται η Κρήτη, όπου η Κουμουνδούρου επικράτησε και στις τέσσερις περιοχές.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται στο 8,09% και στις 22 έδρες. Πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 6,28% που είχε κερδίσει η τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη προ τετραετίας.

Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5,31%, που αντιστοιχεί σε 15 έδρες. Αυτό σημαίνει πως ο Περισσός διατηρεί την κοινοβουλευτική δύναμή του αλλά υποχωρεί ελαφρά σε ποσοστό.

Στην Βουλή εισέρχονται για πρώτη φορά δύο νέες δυνάμεις, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η παράταξη του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ αποσπά το 3,69% και 10 έδρες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 3,44% με εννέα έδρες. 

Μεγάλη χαμένη φαίνεται πως είναι η Χρυσή Αυγή, καθότι με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα βρίσκεται στο 2,93% και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου για πρώτη φορά από το 2012. Η ΧΑ είχε κερδίσει σχεδόν το 7% στις δεύτερες εκλογές του 2015 και συνεπώς αποδυναμώνεται κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες.

Η Singular Logic είχε εκτιμήσει νωρίτερα, πως η ΧΑ είναι οριστικά εκτός εθνικής αντιπροσωπείας.


Πηγή: skai.gr