Αυλαία στην προεκλογική καμπάνια: Οι προβλέψεις για το αύριο

Πέφτει σήμερα τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής.

Η προεκλογική περίοδος άρχισε επισήμως στις 11 Ιουνίου, όταν θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για διάλυση της Βουλής. Χαρακτηρίστηκε από την έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Νέα Δημοκρατία και την εμφάνιση δύο νέων κομμάτων που διεκδικούν θέση στο κοινοβούλιο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θέλουν την ΝΔ να προηγείται με διαφορά 7,5 έως 12 μονάδων και να εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 153 έως και περισσότερες από 160 έδρες. Η συγκεντρωτική μέτρηση όλων των δημοσκοπήσεων από τον ιστότοπο Politico θέλει την Πειραιώς να αποσπά το 38,7% και την Κουμουνδούρου να ακολουθεί με 28,4%.

Η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στην δυνατότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης, στο 4% ετησίως, και ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, με παράλληλες υποσχέσεις για προστασία εργασιακών δικαιωμάτων.

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση εστίασε επίσης στα θέματα ασφάλειας, υποσχόμενη ενίσχυση της Αστυνομίας, κατάργηση του ασύλου και αναθεώρηση διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στις αρχές της μνημονιακής περιόδου, κατηγορώντας την Πειραιώς ότι θέλει να αποδομήσει τις παροχές που νομοθετήθηκαν προεκλογικά και να επαναφέρει σκληρές πολιτικές λιτότητας. Η Κουμουνδούρου στόχευσε επίσης το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια με χρόνια εμπλοκή στην πολιτική.

Οι εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου χαρακτηρίστηκαν επίσης από την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει την διείσδυσή του στην «δεξαμενή» της κεντροαριστεράς ενώ το Κίνημα Αλλαγής επιχείρησε να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα προβλήματα της κυβέρνησης ώστε να αποσπάσει απογοητευμένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκοπικά η Χρυσή Αυγή φαντάζει να είναι μεγάλη χαμένη, καθώς, σύμφωνα με τις μέσες μετρήσεις του Politico, υποχωρεί στο 4,1%, έναντι σχεδόν 7% που είχε κερδίσει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η πτώση της όμως έχει συνοδευτεί από την ανάδειξη της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία διεκδικεί είσοδο στην Βουλή. Η ΝΔ έχει προσπαθήσει ανοιχτά να μειώσει την επιρροή της Ελληνικής Λύσης, ενώ ιεράρχες έχουν καταγγείλει την εμπορεία δήθεν επιστολών του Ιησού από τον κ. Βελόπουλο.

Το δεύτερο κόμμα που έχει έλθει στο προσκήνιο είναι το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο διεκδικεί ψήφους στον χώρο της αριστεράς. Τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 μετρώνται κοντά στο όριο του 3% και συνεπώς μπορεί να έχουμε επτακομματική Βουλή.

Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές θα λάβει χώρα στις 17 Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr