Κλείσιμο

Bloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή

Στον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα προχωρά ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο «Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή που τώρα πληρώνει το τίμημα».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης συνοδεύτηκε από ένα μήνυμα ελπίδας αλλά τελικά κατέληξε να κερδίσει περισσότερους φίλους στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. «Αν και κατάφερε να αποκαταστήσει διεθνώς την πίστη στην Ελλάδα έχασε στην πατρίδα του, καθώς το φρέσκο πρόσωπο του έφτασε να αντιπροσωπεύει μία από τα ίδια για ένα εξουθενωμένο έθνος», τονίζει το ρεπορτάζ. 

Παράλληλα σημειώνει ότι για τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Γερμανίδα καγκελάριο, ’νγκελα Μέρκελ, ο Τσίπρας «είναι ο λαϊκιστής που δαμάστηκε. Αυτός που πήγε τη χώρα στο χείλος και τελικά είδε λογικά και ανέλαβε την ευθύνη». 

Σύμφωνα με το Bloomberg αρχικά ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και μετά έκανε μία συμφωνία με τους πιστωτές οδηγώντας τη χώρα στην εύνοια των επενδυτών. Επίσης φλέρταρε με την Ρωσία και στη συνέχεια ενήργησε εναντίον των ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια όταν έδωσε τέλος στην διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ενός κράτους «που ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε να κρατήσει στην τροχιά του». 

«Για πολλούς Έλληνες, όμως, ήταν πουλημένος καθώς υπέμεναν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010. Υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερες περικοπές δαπανώ και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών και πυροδότησε διαδηλώσεις για την συμφωνία με την Μακεδονία», σημειώνει το πρακτορείο.