ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ευρωβουλή: Διαφορετικές εκτιμήσεις για μία πολιτική αλλαγή στην Αθήνα

Σχόλια και εκτιμήσεις από το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με μία ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα - με ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομία, στην συμφωνία των Πρεσπών καθώς και στη σημασία μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

 
Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, νέος επικεφαλής στην ευρωομάδα της Αριστεράς στο Στρασβούργο, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το καλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά με παράλληλη κοινωνική συνοχή. Μιλώντας στην Deutsche Welle λέει ότι «θα ήταν πολύ λυπηρό, εάν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε την κυβερνητική πλειοψηφία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Συντηρητικοί, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες επί εποχής, ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την κρίση στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επωμίστηκε μία βαριά κληρονομιά και προσπάθησε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό στις δεδομένες συνθήκες».

Εντελώς διαφορετική ανάγνωση από τον Ότμαρ Κάρας, αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ): «Πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά (στην Ελλάδα), αυτό δείχνει την επιθυμία του κόσμου για πολιτική αλλαγή», λέει ο Αυστριακός πολιτικός. «Το είδαμε και στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου η Ν.Δ. είχε σημαντικά κέρδη. Εγώ προσμένω την αλλαγή, αυτό είναι άλλωστε η δημοκρατία. Χρειάζονται νέες δυνάμεις, καθώς μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ελλάδας».

Parteitag Die Linke in Bonn
Μάρτιν Σίρντεβαν

«Σημαντική η αποδοχή από τους πολίτες»

Ο Ότμαρ Κάρας ανήκει στο πιο φιλοευρωπαϊκό κομμάτι του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και, προ ετών, συμμετείχε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που είχε έρθει στην Ελλάδα για να αξιολογήσει το έργο της τρόϊκας και τελικά να επικρίνει τη μεθοδολογία της, αλλά και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος «αξιολογούσε τους αξιολογητές» δημοσίως. Από την πλευρά του ο Ότμαρ Κάρας επισημαίνει την ανάγκη να στηρίζονται οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τους ίδιους τους πολίτες. «Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να γίνεται κοινή προσπάθεια από τον κόσμο και την πολιτική τάξη ώστε να ξεπεραστεί η κρίση», λέει. «Και να αντλούμε όλοι διδάγματα από τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών...».

Το πόρισμα της επιτροπής, υπό την κοινή εποπτεία του κεντροδεξιού Ότμαρ Κάρας και του σοσιαλδημοκράτη Λίεμ Χόαμ Νκονγκ, είχε δημοσιευθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014. Οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής διαφωνούσαν ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά συνέπιπταν στην εκτίμηση πως η τρόικα δεν είχε επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση. Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά. Σήμερα ο Ότμαρ Κάρας δηλώνει «χαρούμενος» για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας- και όχι μόνο: «Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι, το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης και κατάφερε να σταθεί πάλι στα πόδια της. Αλλά και για το ότι η Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, έχει διανοιχθεί μία ουσιαστική προοπτική για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, έχουν αρθεί οι αποκλεισμοί», επισημαίνει.

Othmar Karas Vizepräsident des EU-Parlaments
Ότμαρ Κάρας

«Συμβιβασμοί», αλλά και «κοινωνικά μέτρα»

Τελικά, πόσο πλησίασε η Ελλάδα τις απαιτήσεις των δανειστών; Ο Μάρτιν Σίρντεβαν από την ευρωομάδα της Αριστεράς επισημαίνει ότι έχουν γίνει υποχωρήσεις, αλλά παράλληλα έχουν ληφθεί ευεργετικά μέτρα για τους κοινωνικά αδύναμους. «Τα μνημόνια και η πολιτική της τρόϊκας ανάγκασαν και μία αριστερή κυβέρνηση να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις», τονίζει ο Γερμανός πολιτικός. «Θέλω όμως να θυμίσω ευεργετικά μέτρα οπως τα σχολικά συσσίτια, την πολιτική για τη υγεία, το επίδομα θέρμανσης για άπορες οικογένειες. Πρόκειται σημαντικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής που πέρασαν από μία αριστερή κυβέρνηση, παρά τις όποιες αντιρρήσεις της ΕΕ».
 
Μητσοτάκης στο Μάτι: Αποδείξαμε πως η εκκαθάριση του οικοπέδου ήταν εύκολη
23.08.2019, 09:22
Μητσοτάκης: Είμαστε πλέον χώρα με αυτοπεποίθηση - Στόχος το αναπτυξιακό σοκ
Αναφερόμενος στους στόχους των επισκέψεών του, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός...
23.08.2019, 07:11
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για προσωπικά δεδομένα - Τι προβλέπει
Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων ο οποίος μπορεί να...
22.08.2019, 21:26
Χαρακόπουλος: Πυλώνας της Δημοκρατίας η ανεξάρτητη δικαιοσύνη
Ο κ. Χαρακόπουλος που μετέχει στη Διάσκεψη των προέδρων ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας...
22.08.2019, 20:27
Μητσοτάκης στο France 24: Έτσι θα πετύχουμε μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο...
22.08.2019, 19:44
Απάντηση Σπίρτζη στο ΚΙΝΑΛ: Δημόσιος έπαινος η κριτική απέναντί μας
«Παρά την τραγική στιγμή, δεν μπορώ παρά να απαντήσω στη συνεχιζόμενη εμπάθεια του ΚΙΝΑΛ απέναντι τόσο στο...
22.08.2019, 18:52
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Το μήνυμα της Γαλλίας στην Τουρκία
Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την...
22.08.2019, 16:42
ΚΙΝΑΛ κατά Σπίρτζη για δυστύχημα στον Πόρο:Ήταν απασχολημένος με ρουσφέτια
Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να αναζητηθούν ευθύνες από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για το ότι δεν έπραξε...
22.08.2019, 16:16
Θεοδωρικάκος: Κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση
Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας νέας...
22.08.2019, 15:52
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Θάνου για να μείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο ΣτΕ ζητούσαν να...
22.08.2019, 15:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.