Σκληρή αντιπαράθεση Τζανακόπουλου - Ρουσόπουλου

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Α' Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο πρώην υπουργός, υποψήφιος με τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, το βράδυ της Πέμπτης

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, βρέθηκαν οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την πιστοληπτική γραμμή, το φορολογικό το ασφαλιστικό και η επένδυση στο Ελληνικό.  

Σκληρή αντιπαράθεση για κρυφή ατζέντα

«Η συζήτηση για την πιστοληπτική γραμμή έχει ρίζες στο παρελθόν. Αυτό το οποίο είπε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι κάτι που υπονοούσε ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν έλεγε ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές χρήματος και να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα χωρίς ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που ήταν ο πυρήνας της θέσης του ΔΝΤ κατά την περίοδο που συζητούνταν οι όροι με τους οποίους η Ελλάδα θα έβγαινε από την μνημονιακή επιτροπεία. Η ΝΔ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο OPEN.

Ερωτηθείς ο κ. Ρουσόπουλος εάν εξετάζει η ΝΔ να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα 37 δισ. ευρώ, που είναι το λεγόμενο «μαξιλαράκι ασφαλείας», προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Αυτό το οποίο είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές. Δεν υπάρχει δόση αληθείας σε αυτό που μας κατηγορεί η κυβέρνηση με αφορμή μια «ατυχή» όπως την χαρακτήρισε, δήλωση ενός στελέχους της ΝΔ.  

«Ήταν μια δήλωση ειλικρίνειας από τον κ. Παπαδημητρίου» ανταπάντησε ο Δ. Τζανακόπουλος. «Επειδή δεν ήταν πολιτικός, έχει την τάση να λέει τα πράγματα όπως είναι. Κεντρικοί υποψήφιοι της ΝΔ λένε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι», για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες. Δεν υπάρχει ζήτημα διαστρέβλωσης του προγράμματος της ΝΔ» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

 «Η κυβέρνηση ανακάλυψε σχέδιο τρεις μέρες πριν τις εκλογές από μια ατυχή δήλωση που έγινε από ένα στέλεχος του κόμματος. Μέσα στη ζωή είναι όλα. Με μια άτεχνη προπαγάνδα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θολώσει το πρόγραμμά μας. Θέλει να συσπειρώσει το δικό του κόμμα και να στείλει ψηφοφόρους της ΝΔ σε μικρότερα κόμματα, για να είναι λιγότερο ισχυρή η αυτοδυναμία» απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος. 

«Ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγους μήνες έλεγε ότι οι φοροελαφρύνσεις θα ξεκινήσουν αμέσως και θα οδηγήσουν σε 4% ανάπτυξη. Σήμερα λέει ότι πρώτα θα έρθει ανάπτυξη και τότε θα πάει σε φοροελαφρύνσεις. Τι από τα δύο ισχύει;», διερωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: 

«Ο κ. Μητασοτάκης εκτίθεται διαρκώς, αλλάζοντας κάθε δυο μέρες αυτά που λέει για τη φορολογία, για το ασφαλιστικό, για τα επιδόματα. Ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια να λέει ότι πρέπει να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και σήμερα αρχίζει να τα μαζεύει κατανοώντας ότι αυτές οι ακραίες θέσεις αποσυσπειρώνουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Όσα έχουμε πει για το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά κλπ. είναι αλήθεια» είπε ο κ. Τζανακόπουλος - για να αναφερθεί στη συνέχεια στο πρόγραμμα της ΝΔ για την ασφάλιση σε ιδιωτικούς φορείς. 

«Πρόκειται για συμπληρωματική και προαιρετική επιλογή», απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι ο πολίτης, θα έχει την επιλογή, μόνο στην επικούρηση, όχι στην κύρια σύνταξη, εάν θέλει να έχει και μια ιδιωτική ασφάλιση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ψευδή.  

Στις φοροελαφρύνσεις θα υπάρξει μείωση από το 28% στο 25% και από το 25% στο 20% τα επόμενα δυο χρόνια, το 2020 και το 2021. Θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όπως κάνει κάθε κυβέρνηση, και θα δουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι τα εννοούμε» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προπαγάνδα και μαύρη διαφήμιση».

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση και για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού

«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα 167 μεγάλες και πολύ μεγάλες επενδύσεις. Η ΝΔ θεωρούσε το 2012 ότι μπορεί με εξυπνάδες να επιταχύνει τη διαδικασία, δημιουργώντας μια νομικά απαράδεκτη σύμβαση, η οποία ήταν δεδομένο ότι θα έπεφτε στο ΣτΕ» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. «Γι' αυτό από το 2012 έως το 2014, η επένδυση του Ελληνικού είχε κολλήσει».  

«Εμείς προσπαθήσαμε να την κάνουμε κανονική σύμβαση» συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «δηλαδή να σέβεται την ελληνική έννομη τάξη. Βρήκαμε πάρα πολλά εμπόδια με την Lamda Development και τον τελευταίο καιρό είχαμε την υπόνοια ότι λειτουργεί με τρόπο ώστε να δημιουργήσει προσκόμματα στην ολοκλήρωση της επένδυσης. 

Ο κ. Μητσοτάκης, στο δημόσιο λόγο του επαναλαμβάνει ένα προς ένα, όσα ισχυρίζεται η εταιρεία για το θέμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία επαναλαμβάνει όσα λέει το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είχε εκδοθεί μήνες πριν. Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αλλάξει την υπουργική απόφαση με βάση σύμφωνα με τις επιθυμίες της εταιρείας, οι οποίες δεν προκύπτουν από τις συμφωνίες». 

«Αν έχετε υπόνοιες, ότι αυτή η εταιρεία δημιουργεί προβλήματα σε μια μεγάλη επένδυση, η οποία έχει συζητηθεί δεκαπέντε χρόνια, και έχει κολλήσει, τότε ο πρωθυπουργός μας κορόιδευε τόσο καιρό όταν έλεγε ότι προχωράει» απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:  

«Όταν πριν από κάποια χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε έναν προβλήτα στον Πειραιά με 4,5 δισ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντί μας. Τώρα που έδωσε όλο τον Πειραιά με 380 εκατ. ευρώ, αυτή είναι 'επένδυση'. Στο θέμα του Ελληνικού, φαίνεται ότι επί πέντε χρόνια δεν είχαν αποτέλεσμα. Μακάρι να είχαν» συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δημιουργήσει όρους ώστε πράγματα που δέσμευαν το ελληνικό κράτος να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα εναρμονισμένα με το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κληθείς ο κ. Ρουσόπουλος να σχολιάσει την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παροχή της «δέκατης τρίτης σύνταξης», ότι θα διατηρηθεί μόνο εάν ο ρυθμός ανάπτυξης πάει στο 4% στο τέλος του 2020, απάντησε: 

«Από την επομένη των ευρωεκλογών άλλαξε το κλίμα, και εχθές είχαμε το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων ετών για το δεκαετές ομόλογο. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί καθώς αναμένεται η ΝΔ να έρθει στην κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ θετικό. Πιστεύουμε ότι κινούμενοι πάρα πολύ γρήγορα με αποφασιστικότητα - γιατί εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά - και κατεβάζοντας τους φορολογικούς συντελεστές από τα ύψη που τους ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ σύντομα θα έχει αλλάξει τελείως η οικονομία και θα έχουν επιτευχθεί αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης». 

Από τη μεριά του ο κ. Τζανακόπουλος, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε φόρους όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, και κατέληξε: 

«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από αριθμούς αυθαιρέτους. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Όλο αυτό στοχεύει στο να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες, ως προς το τι ακριβώς λέει η ΝΔ και ως προς το κυβερνητικό της πρόγραμμα».