Γερμανικός Τύπος: Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα

«Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα», είναι ο τίτλους εκτενούς δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προχωρά σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της νυν κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Ο Τσίπρας, που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά, κατάφερε να επαναφέρει λίγη μόνο από την ευημερία που χάθηκε τα χρόνια της κρίσης. Την ώρα που άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία ανέκαμψαν και ξεπέρασαν προ πολλού τα επίπεδα του 2007, της χρονιάς δηλαδή που προηγήθηκε της κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται 26% κάτω από τα επίπεδα του 2007. Σύμφωνα με έλληνες οικονομολόγους, η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων.

[…] Σε σύγκριση με το απόλυτα αρνητικό ρεκόρ του 2013 και η ανεργία υποχώρησε μεν από το 27% στο 19%, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το 7,3% του 2008. […] H κυβέρνηση Τσίπρα δεν κατάφερε να αυξήσει την ευημερία καινα αντιμετωπίσει τη φτώχεια. Αυτό θα προϋπέθετε την αύξηση της παραγωγικότητας, ωστόσο τέτοιες ιδέες αντίκεινται στην ιδεολογία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Ως επιτυχίες της κυβέρνησης προβάλλονται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών σε υπουργεία ή του διοικητικού προσωπικού σε πανεπιστήμια. […] Κατά τα λοιπά αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή οικοδομήθηκε πάνω σε δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τη μεσαία τάξη.

Μια συμφωνία ειρήνης και μια αθετημένη υπόσχεση

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η προσέγγιση της εβδομαδιαίας Die Zeit, η οποία υπό τον τίτλο «Παραείναι πετυχημένος για τους Έλληνες» επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους λόγους της διαφαινόμενης ήττας. «Τέσσερα χρόνια μετά ο αριστερός λαϊκισμός πνέει τα λοίσθια και ο μύθος του Τσίπρα καταρρέει. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα περικοπών και έχει εν πολλοίς απαλλαγεί από τις επιταγές των δανειστών. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί εκθειάζουν τον Αλέξη Τσίπρα και του απονέμουν μάλιστα και διακρίσεις. Ωστόσο οι Έλληνες θα καταψηφίσουν πιθανότατα τον 44χρονο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας». 

Στο σημείο αυτό η Die Zeit φιλοξενεί μάλιστα δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του έλληνα πρωθυπουργού.

Πηγή: Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης