Μητσοτάκης: Πρώτη προϋπόθεση για την ανάπτυξη η ισχυρή πλειοψηφία ΝΔ

Μήνυμα στους ψηφοφόρους πως η τόνωση της ανάπτυξης είναι συνάρτηση της πλειοψηφίας που θα έχει η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη Βουλή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο αρχηγός της ΝΔ επιδιώκει αυτοδυναμία, ενώ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως τυχόν ατελέσφορες κάλπες θα οδηγήσουν σε επαναληπτικές εκλογές με σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο εξισώνει με κίνδυνο ακυβερνησίας.

«Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μία σταθερή κυβέρνηση μία ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή», είπε ο κ. Μιτσοτάκης.

Δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» ότι εάν επιτευχθεί ισχυρή πλειοψηφία θα σταλεί σήμα προς όλους πως η νέα κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, δίχως να χρειάζονται άλλες προσφυγές σε κάλπες.

Στο επίκεντρο των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, με δρομολόγηση «παγωμένων» αποκρατικοποιήσεων και μείωση του «αποτυπώματος» του κράτους στην αγορά. Έχει υποσχεθεί επίσης ότι αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων θα συζητήσει μαζί τους για χαλάρωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2020-22.

Έχει δεσμευτεί ακόμα για ενίσχυση της Αστυνομίας και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ή μη ασύλου για αιτούντες που φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το Reuters σημειώνει πως, εάν επικρατήσει στις εκλογές, η ΝΔ κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει την έχθρα συνδικάτων και διαδηλώσεις για ορισμένα σχέδιά της. Το πρακτορείο δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο εσωκομματικής αντίστασης στην βούληση του κ. Μητσοτάκη να φέρει εξωκοινοβουλευτικούς στα κυβερνητικά έδρανα.

Ωστόσο, ο αρχηγός της ΝΔ εκτιμά πως η Ελλάδα «είναι έτοιμη για ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει θέσει ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών του.
Πηγή: skai.gr