Βαρουφάκης: Στόχος o μονομέτωπος αγώνας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Οι κυβερνήσεις φεύγουν και τα μνημόνια μένουν» είπε ο Γιάνης Bαρουφάκης στην κεντρική του ομιλία στην πλατεία Κορνάρου, στο Ηράκλειο.

«Από τη στιγμή που λένε ναι σε ότι φέρνει το Eurogroup και η τρόικα, επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν και επιδίδονται σε μία σκανδαλολογία για να διαφωνούν και κάπου. Γι' αυτό και υπάρχει αυτή η κακοφωνία που διώχνει τους νέους από την πολιτική» είπε και πρόσθεσε «ο στόχος μας είναι ο μονομέτωπος ανένδοτος αγώνας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία θα θεμελιώσει και θα χτίσει, πάνω στο οικοδόμημα του 4ου μνημονίου του κ. Τσίπρα, την πιο παρασιτική στυγνή ολογαρχία». Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε 4ο μνημόνιο και το ονόμασε έξοδο από το μνημόνιο και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα εφαρμόσει το μοντέλο της Λετονίας.

«Εμείς δεν κάνουμε αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάνουμε αγώνα κατά αυτού που θα χτιστεί πάνω σε αυτό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίπτυχό μας είναι ο ευρωπαϊκός διεθνισμός, ο οικονομικός ορθολογισμός και η κοινωνική απελευθέρωση. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για να υπάρχει υπεύθυνη εναλλακτική ως ακόλουθο εκείνου του γενναίου «ΟΧΙ» που πρέπει να τους πούμε μέσα στη βουλή» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΜέΡΑ25 οι οποίες μεταξύ άλλων είναι κίνητρα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα με 5ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία, ένταξη στο ΙΚΑ όλων όσοι εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα στον ίδιο εργοδότη και δημόσιο σύστημα πληρωμών που δεν θα περνάει μέσα από τις τράπεζες. Επίσης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στο ερώτημα εάν η αντίδραση των δανειστών στη νομοθέτηση πολιτικών, για παράδειγμα την κατάργηση της προπληρωμής φόρων, χωρίς την έγκρισή τους είναι το Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «αν επιλέξουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, ας το κάνουν. Δεν θέλουμε το Grexit, αλλά δεν το φοβόμαστε γιατί θα έχει ένα κόστος, αλλά αυτό θα είναι πρόσκαιρο. Το πρόβλημα είναι η ερημοποίηση της χώρας μας. Όποιος φοβάται το Grexit πιο πολύ από την ερημοποίηση της χώρας εντός του ευρώ είναι υπεύθυνος για την ερημοποίηση που θα φέρει σε λίγο και την έξοδο από το ευρώ» και πρόσθεσε «αν χρειαστεί θα πάμε και σε εθνικό νόμισμα».

Τέλος μίλησε για τη διχόνοια που οδηγεί τους Έλληνες σε ήττες. «Εμείς δεν δαιμονοποιούμε κανέναν» είπε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και κατέληξε λέγοντας «το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που έχει ένα όραμα που συνάδει με τον 21ο αιώνα».