Ο Σάντσεθ αντί Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής

Απών από την αυριανή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέδωσε την απόφασή του σε «ανελαστικές» υποχρεώσεις της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο κ. Τσίπρας θα εκπροσωπηθεί στις διαβουλεύσεις της Τρίτης από τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Αντικείμενο της Συνόδου είναι η επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες θα μείνουν κενές οι προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως κατά τις μαραθώνιες εργασίες της πρώτης ημέρας καταγράφηκε «ισχυρή πλειοψηφία» υπέρ της υποψηφιότητας του ολλανδού Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν. Αντίθετα, συνέχισε, καταγράφηκε «συντριπτική πλειοψηφία» κατά της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαίρει την Ευρώπη κι η οποία τελικά απορρίφθηκε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης τάσσονται απόλυτα εναντίον του κ. Τίμερμανς, ο οποίος, ως αντιπρόεδρος της σημερινής Επιτροπής, έχει κινήσει διαδικασίες ελέγχου σε βάρος της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου.

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών», είπε ο . Τσίπρας.

Η Σύνοδος θα συνεχιστεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr