Αντίστροφη Μέτρηση- Δημήτρης Μαύρος: Ο Τσίπρας μου ζήτησε συγγνώμη

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «αντίστροφη Μέτρηση» με τη Σία Κοσιώνη και τον Βασίλη Χιώτη, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου. Συζητήθηκαν η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, 11 εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Επίσης, τα κλειδιά για την αυτοδυναμία και ο “ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ”, δηλαδή, η αποχή.

Προσκεκλημένοι στο studio του ΣΚΑΪ, o Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB. ο Θωμάς Γεράκης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς και Διευθύνων Σύμβουλος της MARC και ο Γιώργος Αράπογλου, Γενικός Διευθυντής της PULSE και συνεργάτης του ΣΚΑΪ. Μαζί τους, ο ειδικός επιστήμονας Ανδρέας Δρυμιώτης, ο Βασίλης Ζωγράφος, Διευθύνων Σύμβουλος της Visionlabs και ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», Αντώνης Δελλατόλας.


Αποκάλυψη Δ. Μαύρου: Ο Τσίπρας μου ζήτησε συγγνώμη για τις δημοσκοπήσεις

Σε μια αποκάλυψη σχετικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέβη στην αρχή της εκπομπής ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε την εποχή του δημοψηφίσματος, σχολιάζοντας την αποτυχία των εταιριών δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο κ. Μαύρος, ανάμεσα στις εταιρείες υπήρχε πραγματικός φόβος να προσεγγίσουν τον κόσμο και να βγάλουν exit polls, αφού δέχονταν εισηγήσεις τόσο από πολιτικούς όσο και επιχειρηματίες να το αποφύγουν. «Φοβόμασταν και την σκιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαύρος προχώρησε σε μια αποκάλυψη, δηλωτική του κλίματος που επικρατούσε μέχρι και πριν από τις ευρωεκλογές. «Ο κ. Τσίπρας μου έστειλε SMS και μου ζήτησε συγγνώμη αμέσως μετά το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. O κ. Μαύρος αποκάλυψε επίσης ότι η ΕΡΤ αρνήθηκε να μπει στα exit polls στις προηγούμενες εκλογές, κάτι που πλέον έχει ανακαλέσει.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Έως 10,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Στον σχετικό πίνακα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή, με τις πιο «φρέσκες» δημοσκοπήσεις των 5 μεγαλύτερων εταιρειών που συμμετέχουν στο exit poll, η MRB δίνει διαφορά 7,6 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η Alco 8,5 μονάδες, η Pulse 7,5 μονάδες, η Metron Analysis 6,9 μονάδες και η Marc 10,5 μονάδες. 



Ο κ. Θωμάς Γεράκης της MARC, σημείωσε ότι δεν βλέπει διαφορές στις εκτιμήσεις των εταιρειών. Είπε ότι «βλέπουμε την σταθερότητα των αριθμών που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια» και ότι «περιμένουμε ένα υψηλότερο άθροισμα του δικομματισμού». Όπως είπε, γνωρίζουμε πιο κόμμα θα είναι πρώτο στις ερχόμενες εκλογές και ότι θα «έχουμε μια σημαντική διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο» και πως γνωρίζουμε την σειρά των υπολοίπων 4 κομμάτων. «Σίγουρα θα έχουμε 4 κόμματα στη Βουλή», είπε ο κ. Γεράκης. 



Στον δεύτερο πίνακα για τη πρόθεση ψήφου, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ και τέταρτο το ΚΚΕ ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή και μετά η Ελληνική Λύση. Ακολουθούν η ΜΕΡΑ 25 και τέλος η Ένωση Κεντρώων.  

Ο κ. Γεράκης πρόσθεσε ότι στις βεβαιότητες είναι τα 4 πρώτα κόμματα ότι θα μπουν στη Βουλή, και στη συνέχεια γίνεται μάχη μεταξύ Χρυσής Αυγής, Ελληνικής Λύσης και ΜΕΡΑ 25. 




«Άγνωστος Χ» η αποχή

«Έχουμε ένα ποσοστό περίπου στο 10% όπου ανήκει σε αναποφάσιστους, το οποίο ανήκει κυρίως σε γυναίκες νεότερων ηλικιών που είχαν ψηφίσει μικρότερα κόμματα στις Ευρωεκλογές», είπε ο κ. Γεράκης. Τόνισε πως πάμε σε μια αναμέτρηση με μικρότερο εκλογικό σώμα και με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, χωρίς το ποσοστό αυτό να μπορεί να ανατρέψει την μεγάλη εικόνα του αποτελέσματος των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία βασίζεται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες σε αντίθεση με Χρυσή Αυγή, την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25 που προσελκύουν μικρότερους σε ηλικία ψηφοφόρους. Στις μικρότερες ηλικίες ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Μιλώντας για αποχή, το ερώτημα είναι πόσοι θα απουσιάσουν από τις κάλπες», συμπλήρωσε ο κ. Γεράκης, δηλαδή ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της αποχής. Η αποχή ανάλογα με την ηλικία θα πλήξει και το αντίστοιχο κόμμα που προσελκύει μικρούς ή μεγαλύτερους ψηφοφόρους.

Ο κ. Δημήτρης Μαύρος της MRB, σημείωσε σχετικά με το αν είναι διερευνήσιμο το «ποιοι θα λείπουν» από τη κάλπη στις 7 Ιουλίου: «Όταν ρωτάμε ευθέως αν θα πάτε να ψηφίσετε ή όχι, τα νούμερα που παίρνουμε για αυτούς που δηλώνουν αποχή, είναι αστεία και δεν έχουν καμία σχέση με τα νούμερα που βλέπουμε τελικά στις εκλογές. Είναι κατά περίπτωσιν το πράγμα». Πρόσθεσε ότι είναι συνδεδεμένο με καιρικές συνθήκες ή τα διακυβεύματα που έχουν τυπωθεί από τα κόμματα. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μεγάλο διακύβευμα τη νύχτα των εκλογών, δεν είναι οι βεβαιότητες αλλά η αυτοδυναμία». 

Ο κ. Δελλατόλας είπε ότι σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα πάνε με τη φόρα των Ευρωεκλογών, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δώσει τον δυναμισμό της ανατροπής στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι τον έχει εκπλήξει αρνητικά ο τρόπος που χειρίζεται την ήττα των Ευρωεκλογών. Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που «δεν αποτελεί δίλημμά ποιος θα είναι πρώτος ή η αυτοδυναμία». 

Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης τόνισε πως δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει αν τα τρία μικρά κόμματα θα μπουν ή δεν θα μπουν στη Βουλή και αν θα είναι πάνω ή κάτω από το 3%. Σημείωσε ότι ο λόγος που οι δημοκοπικές εταιρείες δεν βρίσκουν την αποχή, είναι ότι «αυτό που βλέπουμε και καταγράφουμε ως αποχή, δεν είναι η αποχή. «Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν σβήσει ανθρώπους από μέσα οι οποίοι έχουν φύγει», για να συμπληρώσει ο κ. Μαύρος ότι ορισμένοι έχουν σβηστεί από τους καταλόγους. 



Στον σχετικό πίνακα, παρατηρούμε ότι τα ποσοστά της αποχής έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2000 έως το 2009.

Ο κ. Μαύρος σημείωσε πως ο μεγάλος φόβος που έχουν τα κόμματα με την αποχή, είναι «η βεβαιότητα του ‘έλα μωρέ κερδίζει το κόμμα μου’, ή ‘ότι και να κάνω δεν κερδίζει το κόμμα μου’. Οπότε στη μία περίπτωση είναι παραίτηση και στην άλλη περίπτωση είναι βεβαιότητα, με το ίδιο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι προσπαθείς να βρεις ποιο από τα 2 θα υπερισχύσει του άλλου».  Πρόσθεσε πως οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες ψηφίζουν πιο «φανατικά» σε αντίθεση με τους νεότερους. 

Στο ερώτημα για το πόσο ενδιαφέρουν τους πολίτες οι βουλευτικές εκλογές, ο κ. Βασίλης Ζωγράφος, της Visionlabs υπογράμμισε: «Το διαδίκτυο κρύβει όλες τις απαντήσεις», λέγοντας ότι στις αναζητήσεις στο Google για την 7η Ιουλίου, η πλειοψηφία του κόσμου (περίπου μισό εκατομμύριο) αναζήτησε το που θα κάνει διακοπές με ένα 20% να έχει δώσει προκαταβολές σε ξενοδοχεία για εκείνη την ημέρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έκαναν την αναζήτηση ήταν άτομα 18-24 ετών και από 45-54 ετών. «Οι ηλικίες αυτές ανήκουν στο κοινό που έχει χάσει το κυβερνών κόμμα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Οι αναζητήσεις για τις εκλογές δεν ξεπερνούσαν τις 25.000 αθροιστικά», είπε ο κ. Ζωγράφος. «Παρατηρούμε  πως οι ηλικίες των 18-24 που ουσιαστικά είναι τα παιδιά των 45-54, είχαν πιστέψει σε ένα μεγάλο θαύμα». 

Ο κ. Μαύρος υπογράμμισε ότι στις ερωτήσεις για να ανακαλύψει η εταιρεία δημοσκοπήσεων την αδιευκρίνιστη ψήφο, ήταν και η ερώτηση «με ποιο κόμμα θα στενοχωριόσασταν αν κέρδιζε τις εκλογές». Σημείωσε ότι παραμονές των Ευρωεκλογών, η εν λόγω ερώτηση έβγαζε μια διαφορά 20 μονάδων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη ερώτηση -όπως είπε- είναι «σε ποιο από τα 2 κόμματα ταιριάζει καλύτερα η έκφραση αναγκαίο κακό, δηλαδή δεν είναι μεν η καλύτερη επιλογή, αλλά ούτε και η χειρότερη. Παραμονές των Ευρωεκλογών, η ΝΔ ήταν μπροστά στις 12 μονάδες σε αυτή την ερώτηση».

Από τη πλευρά του ο κ. Γιώργος Αράπογλου της Pulse, αρχικά τόνισε ότι ο ένας στους τρεις πολίτες θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ενώ ένα ποσοστό του 15% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Όπως είπε, «η ΝΔ θα επιδιώξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη κι αν έχει αυτοδυναμία». Συνέχισε λέγοντας: «Ίσως αυτή η απειλή για επανάληψη εκλογών αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, σε συνδυασμό με την δήλωση ότι θα επιδιώξει η ΝΔ τη συνεργασία ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία, ουσιαστικά θέλει να μεταφέρει ένα ποσοστό από αυτούς που θέλουν να ηγείται η ΝΔ αλλά θέλουν να το πετύχουν χωρίς να ψηφίσουν την ίδια, για την αυτοδυναμία, σε αυτούς που θα ψηφίσουν απευθείας ΝΔ». 

«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι το αίτημα για αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται σε βάρος των συμμαχικών», είπε από τη πλευρά του ο κ. Γεράκης. 

Τα «κλειδιά» για την αυτοδυναμία 



Ο κ. Δρυμιώτης εξήγησε -σύμφωνα και με τον πίνακα-  πως «η απόλυτη αυτοδυναμία είναι 40,4%. Υπάρχει ένας μνημονικός κανόνας. Για κάθε 1% από κόμμα που μένει εκτός Βουλής, κατεβαίνει ο πήχης κατά 0,4%, δηλαδή αν είναι 10% κατεβαίνει κατά 4%. Με 36,4% και 10% ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα είναι στη Βουλή, βγάζει 151 έδρες. Αυτό είναι το κατώφλι της αυτοδυναμίας. Το να βρούμε τις πόσες έδρες είναι απλό. Για κάθε 2% πάνω από το κατώφλι είναι 5 έδρες». Αυτό φανερώνει ότι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, θα κρίνει την αυτοδυναμία. «Αν η ΝΔ πιάσει 36,4% βγάζει 151 έδρες, οτιδήποτε άλλο πέρα του ποσοστού αυτού, της προσθέτει 5 έδρες για κάθε 2%. 

Ο κ. Γεράκης πήρε το λόγο σημειώνοντας: «Δύο νούμερα έχουν σημασία για αυτοδυναμία. Το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το άθροισμα των ποσοστών που θα έχουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής».

Πόσο κοντά είναι η ΝΔ στην αυτοδυναμία – Επηρεάζει και η αποχή

Ο κ. Γεράκης είπε ότι τα ποσοστά της ΝΔ σύμφωνα με την εκτίμηση της Marc, θα κυμανθούν από 35,6% έως 41%. Σε αυτό το εύρος υπάρχει ένα ποσοστό που έχει αυτοδυναμία και ένα που δεν την εξασφαλίζει. Εάν πούμε ότι μεσοσταθμικά είναι 38,3%, ο μέσος όρος, είναι σαν να μου λέτε ότι αν βάλετε το κεφάλι σας κ. Γεράκη σε έναν καταψύκτη, και τα πόδια σας σε έναν φούρνο, κατά μ.ο η θερμοκρασία του σώματός σας θα είναι εξαιρετική. Δεν μετράει έτσι το πράγμα». 

Ο Γεράκης σημείωσε ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι «κλειδωμένη», αν και έχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Υπογράμμισε ότι η αποχή παίζει ρόλο στο θέμα της αυτοδυναμίας. Χαρακτήρισε σημαντικό ποσοστό το 10% των αναποφάσιστων και ότι δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα τελικά θα μπουν στη Βουλή. Έκανε λόγο για νέες συνθήκες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επειδή γίνονται κατακαλόκαιρο και σε πολύ σύντομο διάστημα από τις Ευρωεκλογές, όπου η διαφορά των δύο κομμάτων πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. 

Ο κ. Δρυμιώτης σύμφωνα με υπολογισμούς του, εκτιμά ότι λαμβάνει 40% το πρώτο κόμμα, 28% το δεύτερο 8% το τρίτο, 6% το τέταρτο και τρία κόμματα από 4% έκαστο. Αθροιστικά κάνουν 94% και μένει 6% απέξω. Εάν ένα από τα τρία κόμματα δεν μπει στη Βουλή, θα φτάσουμε στο 90% και 10% θα μείνει έξω. Ο κ. Δρυμιώτης εκτιμά ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοντά στην αυτοδυναμία.

«Πιθανότερο σενάριο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ», είπε και ο κ. Μαύρος. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τρία κόμματα που ξαφνικά δεν πατάνε καλά στα πόδια τους. Η Χρυσή Αυγή, ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης. Εάν πάρει το κάθε κόμμα από αυτά, 3%, συμπληρώνουν 9%. Και 5% που συνήθως έχουμε στα memories από τις προηγούμενες εκλογές που είναι όλα τα υπόλοιπα κόμματα, έχει άθροισμα 14%. Σύμφωνα με τον πίνακα, με 14% εκτός, βγαίνει 34,7%». Χαρακτήρισε -σύμφωνα πάντα με τον πίνακα- το 8% των κομμάτων που θα μείνουν εκτός, ένα πολύ πιθανό ποσοστό. «Ακόμη και με 37,2% η ΝΔ βγάζει αυτοδυναμία με 151 έδρες», πρόσθεσε. Ο κ. Μαύρος είπε πως σε αυτές τις εκλογές ο Έλληνας θα πάει στη κάλπη με τη φορά του νικητή των Ευρωεκλογών. 

Ο κ. Αράπογλου, σημείωσε σχετικά με το σενάριο της αυτοδυναμίας, αφού συμφώνησε με τους προλαλήσαντες, είπε «ας αποφύγουμε τον όρο βεβαιότητα. Προτιμώ τον όρο υψηλή πιθανότητα», για να απαντήσει ο κ. Γεράκης με χιούμορ: «Παίρνω την ιστορική ευθύνη ότι θα είναι πρώτη η ΝΔ». 

Ο κ. Δρυμιώτης είπε πως η ιστορία έχει δείξει, ότι ο λαός στις Ευρωεκλογές ψηφίζει πιο χαλαρά, και ότι στο παρελθόν η διαφορά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές ήταν μεγαλύτερη από ότι στις Ευρωεκλογές. 

Ο κ. Γεράκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ κυνηγάει ένα ποσοστό του +5% από τις Ευρωεκλογές για να πάρει την αυτοδυναμία. 

Από τη πλευρά του ο κ. Ζωγράφος είπε ότι με τα μαθηματικά δεν διαφωνείς ποτέ. Σημείωσε ότι τα μεγάλα trends των Ευρωεκλογών που απασχόλησαν τους πολίτες ήταν "πόσα χρήματα παίρνει ο κάθε Ευρωβουλευτής, και τί ιδιότητες έχει". «Τίποτα άλλο». «Στις εθνικές εκλογές τον πολίτη τον ενδιαφέρουν δύο πράγματα. Γιατί ο πρωθυπουργός είπε ψέματα, και το μέλλον. Το πως θα σιγουρέψει το μέλλον των παιδιών του, κοιτάζοντας τα προγράμματα των κομμάτων», σημείωσε. 

Ο κ. Δελλατόλας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση αυτοδυναμίας έχει ένα βαρύ φορτίο προσδοκιών. Ενώ και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πάει σε μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα.  

Ο κ. Μαύρος υπογράμμισε για το κόμμα του κ. Τσίπρα ότι «όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συμφωνούν στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό με ανησυχεί. Βρισκόμαστε στη κόψη ενός ξυραφιού. Επειδή ο δικομματισμός ανεβαίνει και ο κόσμος πλάθει στο μυαλό του το σκεπτικό της χαμένης ψήφου στα μικρότερα κόμματα, διότι δεν είναι σίγουρος τί έχει να εισπράξει από αυτά, σε σχέση με την κανονικότητα που προσδοκά για την επόμενη μέρα, υπάρχει πιθανότητα λόγω και του πυκνού χρόνου που υπάρχει, να δούμε κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, (προς το κατώτερο όριο των δημοσκοπήσεων)». Ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισορροπήσει επικοινωνιακά, πρόσθεσε ο κ. Μαύρος. 

Στην ερώτηση για το αν η ψήφος στον Βαρουφάκη είναι αντισυστημική ή «αντι-Τσιπρική», ο κ. Ζωγράφος απάντησε ότι το 2015 οι αναζητήσεις στο Google όσον αφορά την αντι-Ευρωπαϊκή ένωση ήταν κοντά στο 18%. «Υπήρχε μια τάση του 18% που δεν ήθελαν την Ε.Ε. Αν κάνετε τώρα μια μέτρηση, θα δείτε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό έχει πέσει στο 12%. Ο λόγος; ΤΟ 6% που έχει απωλέσει είναι από τους ανθρώπους που δέχτηκαν την Ε.Ε. και λένε ‘έχω μπει στην κανονικότητα της Ε.Ε. οπότε ας το αφήσω αυτό το πράγμα να τρέξει για να διαπιστώσω τί συμβαίνει’. Το ποσοστό του κ. Βαρουφάκη τείνει ότι πήρε ποσοστό από την αντι-Ε.Ε. και όλους όσους δεν αποδέχτηκαν ότι το «όχι» έγινε «ναι». 

Πηγή: skai.gr