Δημοσίευμα των FT για την προοπτική νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ο Μητσοτάκης ενισχύεται από την επιθυμία των Ελλήνων για αλλαγή μετά από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης των Financial Times από την Αθήνα, που εξετάζει τα δεδομένα λίγο πριν από τις εκλογές.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας ακολούθησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στην προεκλογική του επίσκεψη στην Πετρούπολη, μια συνοικία που θα ήταν παλαιότερα «εχθρικό έδαφος» για τον κ. Μητσοτάκη, όπως σχολιάζεται.

Παραθέτοντας δηλώσεις ψηφοφόρων, η δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι τώρα υπάρχει η διάθεση να στηριχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων, όπως λέει μία 23χρονη.

«Μετά από πέντε χρόνια συγκρουσιακής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένης της ριψοκίνδυνης διπλωματίας με την ΕΕ που ώθησε την Ελλάδα κοντά σε μία μη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης στοιχηματίζει ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια διαφορετική προσέγγιση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Προστίθεται ότι το προβάδισμα των 8-10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις προκύπτει από τις υποσχέσεις για μείωση φόρων μετά από τέσσερα χρόνια συμπίεσης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και την προοπτική νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης που θα μπορούσαν να περιορίσουν το ρυθμό μετανάστευσης των καταρτισμένων νεαρών Ελλήνων.

Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται για «άμεσα» μέτρα που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Συμπληρώνεται η πρόθεσή του να απομακρύνει γραφειοκρατικά εμπόδια για επενδυτές, με ιδιαίτερη μνεία στο σχέδιο υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω ενστάσεων διαφόρων κρατικών φορέων, κάτι που αντανακλά την «ιδεολογική διστακτικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ να προωθεί μεγάλης κλίμακας ιδιωτικές επενδύσεις.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας με χαμηλότερους ρυθμούς από τις προγνώσεις των πιστωτών και για δομικές μεταρρυθμίσεις υπό τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μείνει ανολοκλήρωτες, όπως επίσης για «καταστροφική κατάρρευση» του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές, που οδήγησε στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Δημοσκόπος δηλώνει στους FT ότι ο αρχηγός της ΝΔ τρέχει μια εκστρατεία χαμηλών τόνων που απήχηση σε ένα εκλογικό σώμα που θέλει σταθερότητα και διαβεβαιώσεις για τη μετά τα μνημόνια περίοδο.

Αναφέρεται ότι οι προβλέψεις μιλούν για αυτοδυναμία της ΝΔ με 154-164 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική εκστρατεία, σημειώνεται ότι ο παλαιότερα «αμήχανος» στις επαφές με τον κόσμο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να κάνει το κόμμα του και πάλι «εκλέξιμο», όπως απέδειξαν οι ευρωεκλογές.

Αναφέρεται, τέλος, ότι αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πόσο θα στοιχίσουν οι «σαρωτικές» μειώσεις φόρων, έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να καταλαγιάσει τους φόβους των πιστωτών πως θα μπορούσε να υπονομευθεί η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Πηγή: skai.gr