Ευ. Αποστολάκης: Να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις

«Απ' ό,τι φαίνεται, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ή τουλάχιστον οι ενέργειες που έχουν γίνει, δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας, είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως είναι, πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA .

«Αν λοιπόν, θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν από τώρα. Αυτή είναι η βοήθεια στην οποία προσβλέπουμε από τους συμμάχους μας και βέβαια στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες (σ.σ. Ισραήλ, Αίγυπτος) που προσπαθούν και εκείνοι - και με δηλώσεις και με πιέσεις, με όλους τους τρόπους - να αποτρέψουν τους Τούρκους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν». 

Ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μπουν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να το αφήσουμε να γίνει. Δεν θα γίνει». Υπενθύμισε δε, ότι «εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε κατ' αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας». 

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτίμησε πως «είναι τόσα τα θέματα που πρέπει να συνδυαστούν και τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν, που δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση να το κάνουν», παρατηρώντας όμως πως «ωστόσο, επειδή πάντα μιλάμε με πιθανότητες, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εν αναμονή της αποψινής απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της στάσης των ΗΠΑ, αν οι Αμερικανοί πάρουν κάποια μέτρα ή δεν τα πάρουν εξαιτίας των S-400 και των F-35, όπως είπε.

Παράλληλα δε, διαβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ανησυχούμε. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όλη η Ευρώπη και η Αμερική προσπαθούν να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα των Τούρκων. Εμείς είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση και σήμερα μέσα στην κορυφαία επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πρώτη φορά που κουβεντιάζουν για μέτρα» γιατί, όπως υπενθύμισε, και μετά τα Ίμια «δεν μίλησε κανείς για μέτρα - αυτό που μας είπαν είναι 'πηγαίνετε να τα βρείτε'». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη λήψη στρατιωτικών μέτρων από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι βρίσκονται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και κάνουν γεώτρηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι «το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει διμερής, διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία, προβλέπει τα ίδια πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε η Κύπρος είναι ένα άλλο κράτος». 

«Για να ληφθούν στρατιωτικές ενέργειες, πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις», διευκρίνισε ο κ. Αποστολάκης. «Κατ' αρχήν, να το ζητήσει αυτό το κράτος, εμείς να ζυγίσουμε τα πράγματα, να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι - ωστόσο δεν έφτασαν οι κινήσεις στο να πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτή τη στιγμή με στρατιωτικά μέτρα. Πρέπει, πριν φτάσουμε στα στρατιωτικά μέτρα, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη διπλωματική οδό. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη φάση». 

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι «αυτά έχουν συζητηθεί αρκετό καιρό πριν και με την Κύπρο και έχουμε κουβεντιάσει και τα πιθανά σενάρια και τις πιθανές αντιδράσεις. Δεν έχουμε ξαφνιαστεί, είναι κάτι που το περιμέναμε. Το περιμέναμε και έχουμε κάνει και τις ανάλογες προετοιμασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αναλογία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο υπουργός ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι η αναλογία «έχει διαταραχθεί»: «Τα τόσα χρόνια κρίσης που είμαστε, οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα. Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών, να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μία πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Και αυτό έγινε γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, γιατί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και γιατί το πήραν προσωπικά».

Όσον αφορά στην προοπτική απόκτησης των S-400 και του F-35 από την Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Οι S-400 είναι αμυντικό σύστημα, αλλά η ομπρέλα κάλυψης που έχει, εάν τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, κοντά, εμείς είμαστε μέσα σε αυτή την ομπρέλα».

Για το F-35, είπε ότι «δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού, με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα» παραδεχόμενος ωστόσο πως «σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε βεβαίως και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών».

Για τη στάση των ΗΠΑ στην προοπτική απόκτησής του από την Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «η Αμερική αυτή τη στιγμή, υποστηρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να είναι στα ίδια χέρια το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου και ένα από τα σοβαρά αντίμετρα που έχει αυτό το αεροσκάφος, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Αν το κρατήσουν μέχρι τέλους, πιστεύω ότι θα φτάσουν να μην πάρουν τα F-35 οι Τούρκοι. Επειδή, όμως, εμφανίζονται διάφορες λύσεις, δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει».