Με αστερίσκους η Σύνοδος Κορυφής για τις πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία

Προκαταρκτική συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα κάνουν αύριο οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα τεθούν επί τάπητος απτές προτάσεις, πόσω μάλλον πως θα ληφθούν αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξουσιοδότησε χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν πιθανά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, όμως ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε σήμερα δημοσιογράφους εκτίμησε πως οι προτάσεις δεν θα παρουσιαστούν στην αυριανή Σύνοδο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως το σημαντικό είναι οι ηγέτες να ενστερνιστούν το κείμενο του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων είτε αμετάβλητο είτε με μικρές τροποποιήσεις, καθώς αυτό θα δώσει «μεγαλύτερη έμφαση» στην ευρωπαϊκή αντίδραση. «Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν, προσέθεσε.

Σενάρια και άξονες

Η Κύπρος, με την στήριξη της Ελλάδας, έχει ζητήσει ποινές σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ. Με τα σημερινά δεδομένα όμως το πιθανότερο είναι ότι οι ηγέτες θα επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για «πάγωμα» των συζητήσεων σχετικά με επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.

Η Αθήνα πάντως φαίνεται πως παραμένει αισιόδοξη, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως οι αποφάσεις για τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ληφθούν το ταχύτερο δυνατό και να κατηγοριοποιούν τα μέτρα σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά ποινές κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο δεύτερος εστιάζει σε περικοπή ή αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, που δίνονται εν πολλοίς μέσω προενταξιακών κονδυλίων.

Ο τρίτος άξονας, που φαντάζει πιο ανώδυνος και ουσιαστικά υφίσταται ήδη, αφορά θέματα όπως η τελωνειακή ένωση και η ούτως ή άλλως «παγωμένη» συζήτηση για απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε τουρκικά διαβατήρια.

Υπερβολικά πλούσια ατζέντα

Ένα ακόμα εμπόδιο στην λήψη πιο σκληρών αποφάσεων για την Τουρκία είναι η ιδιαίτερα ογκώδης και δύσκολη ατζέντα της Συνόδου.

Περιέχει την ακανθώδη συζήτηση για τους επόμενους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ (όπως οι πρόεδροι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), την διχαστική πρόταση για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως το 2050, και την στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2019-2024.

Οι ηγέτες θα ενημερωθούν επίσης για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Brexit, θα εξετάσουν την επιμήκυνση των κυρώσεων στην Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης με το αμφιλεγόμενο κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 17-18 Οκτωβρίου, καθώς μεσολαβεί η καθιερωμένη διακοπή για το καλοκαίρι, και συνεπώς οι ηγέτες θα κληθούν να λύσουν ή έστω να τακτοποιήσουν πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Ανήμερα της έναρξης της Συνόδου το τουρκικό Ναυτικό θα εκτελέσει άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/article/407106/me-asteriskous-i-sunodos-korufis-gia-tis-pithanes-kuroseis-stin-tourkia/#ixzz5rKIQE8C5 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Πηγή: skai.gr