Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο

Την εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο αποτροπής και δεν θα κάνει βήμα πίσω».

«Η Τουρκία είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αν πρέπει να περιμένουμε ένα «θερμό καλοκαίρι» εξαιτίας των προκλήσεων της Άγκυρας. 

Μιλώντας στο OPEN, o πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι κινήσεις που έχουμε προβλέψει». Δουλεύαμε, πρόσθεσε, τέσσερα χρόνια για να έχει η χώρα τις κατάλληλες συμμαχίες. «Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία» σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εάν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ανέφερε επίσης ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» μιας σύρραξης με την Τουρκία. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, για να συμπληρώσει ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς εάν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σχολίασε πάντως, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

«Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική είχε ως άξονα δύο βασικά ζητήματα να τα ανοίξουμε προς όφελος ελληνικών συμφερόντων. Πρώτον, το Κυπριακό και δεύτερον τα θέματα με τους βόρειους γείτονές μας» δήλωσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται την ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση γι' αυτό αποφεύγει το ντιμπέιτ, και εκτίμησε ότι αυτό είναι λάθος ακόμη και για τη δική του στρατηγική.

Διαβεβαίωσε ότι όλα όσα εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους. Επέρριψε δε, ευθύνες στην ΕΕ γιατί υποεκτιμούσε μέχρι τώρα τις αποδόσεις των θετικών μέτρων. «Δεν υπάρχουν κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν γιατί η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια» επέμεινε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι «ούτε φοιτητής της ΑΣΟΕΕ δεν κάνει τους υπολογισμούς του», υποστηρίζοντας ότι «βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη».

Πηγή: skai.gr