Τσίπρας από Θησείο: Όσοι ράβουν κουστούμια θα μείνουν με τον ράφτη

"Καλώς ανταμώσαμε. Σήμερα ξεκινάμε μαζί ξανά έναν αγώνα για το σήμερα και το αύριο του τόπου, για την Ελλάδα, για τη ζωή μας και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και καμιά", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές, και σημείωσε:

"Γνωρίζουμε ότι τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Όχι η αποτύπωση της πρώτης προτίμησης για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Ούτε εύλογη επιθυμία έκφραση της δυσαρέσκειας. Αλλά τώρα το ερώτημα αφορά την ίδια μας τη ζωή. Τώρα η επιλογή, η απόφαση μας αφορά τη ζωή μας, το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας".

Ταυτόχρονα έθεσε τα διλήμματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και υπογράμμισε: 

"Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν από αύριο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού".

"Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει όσα ζήσαμε τη καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας 5ετία από το 2010 ως το 2015, κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας στη ταπείνωση και την αναξιοπρέπεια και κανείς δε μπορεί να παραλείψει το σκληρό αγώνα που κάναμε, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, για να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο και να βγάλουμε από το λαιμό μας τη βαριά θηλιά των δανειστών", είπε ο πρωθυπουργός.

"Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι έχουμε την πολυτέλεια, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, να διεξάγουμε εκλογές και να είναι ο ελληνικός λαός, και μόνο ο ελληνικός λαός αυτός, που θα αποφασίσει με ποιο σχέδιο θα κυβερνηθεί η χώρα. Ο λαός και όχι οι δανειστές και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

"Τώρα ήρθε η ώρα για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, μείωσης της φορολογίας και ακόμη μεγαλύτερης, ακόμη πιο δραστικής μείωσης της ανεργίας. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Έχει τίτλο : Μπροστά όλοι μαζί", επισήμανε.
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως "ακόμη κι αν είμαστε πια ελεύθεροι να σχεδιάζουμε χωρίς τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας, να γνωρίζετε ότι το δικό τους σχέδιο δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα".

"Το δικό τους σχέδιο είναι εδώ, παρόλο που οι ίδιοι δεν είναι πια στη χώρα, και είναι το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων. Είναι το σχέδιο της ΝΔ, πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ, που με μάχες σκληρές αποτρέψαμε την εφαρμογή του κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τριών δύσκολων χρόνων, μέχρι και την έξοδο από τα μνημόνια", συνέχισε και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: "Είναι ένα σχέδιο που μας το παρουσιάζουν βέβαια σε ωραίο αμπαλάζ. Με όμορφα λόγια, όμορφες λέξεις, εύηχα κλισέ και συνθήματα, περί δήθεν λιγότερων φόρων, αλλά δε μας λένε, αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι να μας πούνε τι κρύβεται πίσω από το όμορφο αυτό περιτύλιγμα. Δεν μας λένε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των δραστικών μειώσεων δαπανών, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας ; Ποιος θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων ; Ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της εγκαθίδρυσης ξανά του νόμου του ισχυρού και μιας διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, που θα φοροδιαφεύγει με οφσόρ και θα ξαναστήσει τη παράγκα της λεηλασίας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας και της οικονομίας μας;"

"Στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς είναι να αποφασίσει στις 7 του Ιούλη: Αν η χώρα θα ξεφύγει οριστικά προς τα εμπρός ή θα ξανακυλήσει πίσω. Αν θα συνεχίσουμε μαζί ενωμένοι, αποφασισμένοι για ένα μέλλον με ασφάλεια", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ότι η λέξη ασφάλεια είναι σημαντική και κρίσιμη για τον ελληνικό λαό και χαρακτήρισε "αισχρή, ανήθικη και άδικη" την προσπάθεια να την "καπηλευτούν οι ίδιοι άνθρωποι που βύθισαν το λαό μας στην ανασφάλεια και τώρα αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν εγγυητές της ".

"Ασφάλεια, δεν είναι μια λέξη σε μια διαφημιστική καμπάνια, είναι η προοπτική μας για το σήμερα και το αύριο, για την ίδια μας τη ζωή", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κύπρο και δήλωσε πως "δεν θα τον αφήσουμε ποτέ μα ποτέ μόνο του τον κυπριακό λαό, απέναντι σε όσους απειλούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα".
"Ασφάλεια είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση, που δε χτίζεται με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό, αλλά με το διάλογο, τις σταθερές συμμαχίες, την απόλυτη πίστη στην ειρήνη, τη δημοκρατία και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς", τόνισε και δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει κάθε απειλή που στρέφεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Ν.Δ για το θέμα της ασφάλειας και υπογράμμισε:

"Οι αντίπαλοι μας παπαγαλίζουν τη λέξη ασφάλεια, τη κλείνουν σε όλους τους τόνους, αλλά ταυτόχρονα επιμένουν σε θέσεις και σχέδια που το μόνο που κάνουν είναι να μας γυρνούν στην ανασφάλεια. Αυτή που ζήσαμε όταν μέχρι το 2015 κυβερνούσαν το τόπο. Στην εργασία, δεν προκαλούν απλά ανασφάλεια στον εργαζόμενο κόσμο, αλλά ανατριχίλα. Στον ιδιωτικό τομέα, μιλούν για ξεπερασμένο 8ωρο, για 7ήμερη εργασία. Στο δημόσιο, μιλούν ανοιχτά για επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Δηλαδή ένας νέος γιατρός να έρχεται για πέντε που φεύγουν. Ή μία δασκάλα για πέντε που αποχωρούν. Τόσο απλά. Στη φορολογία, λένε για λιγότερους φόρους. Αλλά δε λένε πως, πότε και ποιους θα αφορά. Είναι ξεκάθαροι μόνο όσον αφορά τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου".

Αυτά που λέει σήμερα η Ν.Δ τα έλεγε στα τέλη του 2014 και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Οσο είδατε εσείς επένδυση επί Σαμαρά τόσο είδαμε κι εμείς. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν τις λέξεις. Το ίδιο πρόγραμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, βγάλανε από τα συρτάρια, το τύπωσαν σε ιλουστρασιόν χαρτί για να μας το σερβίρουν ως νέο και καινοτόμο. Απλά τώρα δε μας τα λέει ο κ. Σαμαράς αλλά ο κ. Μητσοτάκης".

Στο κοινωνικό κράτος το πρόγραμμα της Ν.Δ. προκαλεί τρόμο, είπε ο πρωθυπουργός.

"Το λένε καθαρά: Περικοπή δαπανών. Δήθεν λένε από τις σπατάλες. Εμείς όμως συμμαζέψαμε τα οικονομικά του κράτους, κόψαμε τη σπατάλη και γι' αυτό πετύχαμε πλεονάσματα. Από που θα κόψουν λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή: Από τις συντάξεις. Από επιδόματα. Από τα νοσοκομεία. Από την πρόνοια. Νομίζω ότι όποιος δεν προσγειώθηκε στην Ελλάδα το 2015, ξέρει επακριβώς την απάντηση", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι συμπεριφέρεται με "ανεύθυνο και κοντόφθαλμο" τρόπο στην εξωτερική πολιτική.

"Τη μία στο όνομα της κομματικής τους ενότητας ή της ψηφοθηρίας, δε διστάζουν να σταθούν πλάι αν όχι να εκθρέψουν το ρεύμα του εθνολαικισμού και μιλούν για προδότες και προδοσίες στο Μακεδονικό, εκεί που θα έπρεπε όλοι οι έλληνες να είναι ενωμένοι. Την άλλη μας λένε ότι το μόνο που θα κάνουν αν εκλεγούν είναι να φροντίσουν να τηρείται η κατά τα άλλα προδοτική για αυτούς συμφωνία. Μα αν όντως είναι προδοτική γιατί τόσο πολύ τους ενδιαφέρει να τηρείται ;" είπε και πρόσθεσε:

"Ακόμη και απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Τη μια μας κατηγορούν που κρατήσαμε ανοιχτό το δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με τη Τουρκική ηγεσία. Την άλλη όμως μας λένε στελέχη τους, ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο παρά τον Έλληνα Πρωθυπουργό".

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή και σημείωσε: "Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να κάνει τριήμερα και να πηγαίνει διακοπές. Και ακόμα χειρότερα, αντί να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τη δύναμη των συμμαχιών και των ερεισμάτων μας στην Ευρώπη και το κόσμο, αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, που φέρνει σημαντικές επιτυχίες και απόλυτη στήριξη της Ευρώπης και του διεθνούς παράγοντα στις εθνικές μας θέσεις, τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα. Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Και τους καλούμε, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή. Γιατί οι έλληνες είναι ασφαλείς και θα είναι ακόμη περισσότερο. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρή και θα είναι ακόμη περισσότερο, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν έμπρακτα ενότητα και αποφασιστικότητα στη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων".

"Ασφάλεια είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου", είπε ο πρωθυπουργός.

"Επιστροφή στις μέρες της απόλυτης ανασφάλειας είναι να γυρίσουν οι ίδιοι άνθρωποι που έσυραν τη χώρα στη χρεοκοπία, οι ίδιες πολιτικές οικογένειες, τα ίδια τζάκια, τα ίδια συμφέροντα, που έρχονται σήμερα για να πάρουν ιστορική ρεβάνς", συνέχισε. "Οι ίδιοι άνθρωποι που παραμένουν αμετανόητοι και κυνικοί για όσα έκαναν. Όχι απλά δεν ζήτησαν ένα συγγνώμη, για όσα έκαναν μέχρι το 2015, αλλά μας λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν αυτό που σταμάτησε ο ελληνικός λαός το 2015. Μας λένε ερχόμαστε να δικαιώσουμε τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Τόμσεν, την τρόικα, το ΔΝΤ, όλους όσους με τον αγώνα μας στείλαμε στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια. Ε, όχι δε θα τους αφήσουμε. Ο λαός δεν έχει πει τη τελευταία του λέξη. Τους βλέπει καθημερινά, τους ακούει. Νιώθει την έπαρση και την αλαζονεία τους. Το λένε και οι ίδιοι ότι θέλουν να έρθουν ως οδοστρωτήρες".
"Όποιος νομίζει ότι η μάχη κρίθηκε κάνει τεράστιο λάθος. Όσοι ράβουν κουστούμια θα μείνουν με τον ράφτη. Το πρωί της 7ης Ιουλίου, οι κάλπες θα είναι άδειες. Και θα τις γεμίσουμε εμείς. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που διψούν για ζωή. Κάθε γενιάς, κάθε κοινωνικής καταγωγής, κάθε πολιτικής διαδρομής. Μπορούμε να το πετύχουμε με μόνη προϋπόθεση να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και ο ελληνικός λαός να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις. Αυτός ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί με βαθιά ψυχική ενότητα και δύναμη", είπε.

"Μπορούμε να τους διαψεύσουμε ξανά, μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη και εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε; Εμείς, λοιπόν, εδώ και τώρα, θα γυρίσουμε το παιγνίδι", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

"Όπως το 2015, με τρεις νίκες σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, θα κάνουμε και πάλι όλη την Ευρώπη να μιλάει για μας, για την Ελλάδα που αντιστέκεται, για την Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει", είπε ο πρωθυπουργός.

"Απόψε είναι σαν να ξαναβαφτιστήκαμε στην κολυμβήθρα του αγώνα. Έχουμε μπροστά μας αγώνα δύσκολο, αλλά νικηφόρο", είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ