Τσίπρας video: Πέσαμε έξω για τις ευρωεκλογές - Συγγνώμη για τις μετατάξεις

"Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε αυτό των προηγουμενων ευρωεκλογών, αλλά είχαμε μία μεγάλη διαφορά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν. Πέσαμε έξω" παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την διάλυση της Βουλής για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η στιγμή για οφέλη στη μεσαία τάξη.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι "η ΝΔ μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες". 

Ο πρωθυπουργό ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις, "λέγοντας ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε". "Οφείλω μια συγγνώμη, όχι στα μέλη μας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον κόσμο για τις μετατάξεις στη Βουλή… Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ' αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή" σχολίασε. Μίλησε για πρόταση του κ. Τραγάκη για μετατάξεις στη Βουλή, σχεδόν αναλογικά. 


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το διακύβευμα των εκλογών είναι η έξοδος από τα μνημόνια ή το πισωγύρισμα. "Επικαλούμαστε την λογική κι όχι το φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων" σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και κατά του Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για προβλέψεις "μπακαλικής". "Οι αντιρρήσεις ακούγονται για παράδειγμα από τον διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος αντί να κοιτάει τη δουλειά του και τον θεσμικό του ρόλο, κάνει το "λαγό" του κόμματος που τον τοποθέτησε σε αυτήν τη θέση". 

Με αφορμή τις αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομία, σχολίασε ότι "πριν τις ευρωεκλογές είπα στους πολίτες ότι εάν δεν στηρίξουν το σχέδιο που είχαμε εξαγγείλει θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να αμφισβητήσουν τα μέτρα".

Για την υπόθεση Novartis παρατήρησε ότι "δεν τιμά το πολιτικό μας σύστημα". "Συνεχίζω να επιμένω ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Εμπιστευθηκαμε τη δικαιοσύνη και δεν λειτουργήσαμε ούτε θα λειτουργήσουμε εκδικητικά" επέμεινε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας
"έχουμε μεγάλη καθυστέρηση η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες ή ομηρείας για κάποια άλλα που δεν έχουν… Θα πρέπει να κάνουμε κριτική στη Δικαιοσύνη αλλά θα πρέπει να την εμπιστευόμαστε και να την αφήσουμε να λειτουργεί απερίσπαστα. Δεν μπορεί να γίνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη".

Υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του Nίκου Κοτζιά να μην είναι υποψήφιος. "Πάντα θα τον τιμώ. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από τη Βουλή".

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ 25 είπε ότι "πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν...Ο λαός θα αποφασίσει για το κόμμα Βαρουφάκη. Το ότι λέει ο ίδιος ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη και δεν είναι χαμένη η ψήφος στη ΝΔ πραγματικά είνα κάτι για το οποιο... σηκώνω τα χέρια ψηλά".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "σαφώς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για το θέμα της Τουρκίας. Όμως ο κ. Αποστολάκης ποτέ δεν μίλησε για πιθανό θερμό επεισόδιο. Έχουμε, σαφώς, έναν απρόβλεπτο γείτονα με πολλά εσωτερικά προβλήματα". 

"Δεν έχω να αποδείξω
τίποτα, δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργική οικογένεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου" ανέφερε μάλιστα ο κ. Τσίπρας.