Κλείσιμο

Τσίπρας: Πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια - Κατώτατος μισθός 750 ευρώ

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσία του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και ενώ κάποιοι "επίμονα πίστευαν ότι δεν θα αντέξουμε", σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πίστεψε ότι μπορούμε.

"Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων", είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες".



Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, "πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε" και ότι είχε την ευθύνη να "βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο" και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες. Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου "η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της". "Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής", υπογράμμισε.

"Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πίστεψε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική του επιμονή κάναμε το όραμα πράξη και την ελπίδα πραγματικότητα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μία από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα που ξεχώρισαν, ήταν ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 (ο κατώτατος φθάνει περίπου τα 698 ευρώ) και άλλο 7,5% το 2021 (περίπου 750 ευρώ), για να σβήσει, όπως σημείωσε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους 12 βασικούς στόχους-δεσμεύσεις του:

-500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας

-ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

-Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021

-Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία

-Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

-Πράσινη ανάπτυξη

-32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030

-Διπλασιασμός Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

-Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

-Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο

-Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Νωρίτερα, έγινε ανά τομείς αποτίμηση του κυβερνητικού έργου από τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη  Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακούλου και το Νάσο Ηλιόπουλο.