Στον αστερισμό της προεκλογικής τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ, στο παρά πέντε

Σειρά νομοσχεδίων και τροπολογιών με προεκλογικό άρωμα υπερψήφισε σήμερα το κυβερνητικό στρατόπεδο, απουσία κομμάτων της αντιπολίτευσης, την στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται για την διάλυση της Βουλής.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού έργου ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την μείωση του αφορολόγητου ορίου που ο ίδιος είχε νομοθετήσει, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Euro-working Group για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Η κυβέρνηση παρενέβη επίσης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επικουρική σύνταξη των παλαιών εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα, νομοθετώντας υπέρ των περίπου 17.500 συνταξιούχων.

Κύκλοι της τράπεζας προανήγγειλαν προσφυγή στην Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση «αντισυνταγματική» και καταγγέλλοντας την δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων – δεδομένου ότι οι δικαιούχοι θα απολαμβάνουν παρασάγγας μεγαλύτερες αποδοχές από τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου και τους νυν εργαζόμενους.

Οι πηγές άφησαν αιχμές για σκοπιμότητες από πλευράς κυβέρνησης, σημειώνοντας με νόημα πως το υπουργείο Εργασίας κωλυσιεργούσε επί δύο χρόνια στην συγκεκριμένη υπόθεση, και κάλεσαν τους συνταξιούχους να μην «παραπλανηθούν» από τις κυβερνητικές ενέργειες.

Η κυβέρνηση φρόντισε συνάμα να νομοθετήσει την διαγραφή τελωνειακών προστίμων που είχε επιβληθεί σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν πριν τον Μάιο του 2017, εγείροντας ανησυχίες για φωτογραφική ρύθμιση που εξυπηρετεί συμφέροντα.

Στην τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζει ποιες επιχειρήσεις επηρεάζονται, όμως πληροφορίες του ΣΚΑΪ θέλουν την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ να συγκαταλέγεται στους ευνοούμενους.

Η εταιρεία είχε αγοραστεί από τον Ιβάν Σαββίδη και μεταπωλήθηκε στις αρχές του περασμένου έτους στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco Inc.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε τις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών.

Η μεταφορά ισχύει ανεξαρτήτως ωρών ημερήσιας απασχόλησης, που σημαίνει ότι ακόμα και υπάλληλοι με μικρή απασχόληση θα απολαύσουν τις ευνοϊκές ασφαλιστικές διατάξεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα ώστε να δρομολογηθεί η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 20:00 το βράδυ την ίδια ημέρα, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.
Πηγή: skai.gr