Κλείσιμο

Δίλημμα πριν την κάλπη βάζει ο Τσίπρας: ΣΥΡΙΖΑ ή απολύσεις και λιτότητα

Να παρουσιάσει την αρνητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πολιτική συνέπεια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, εντείνοντας το δίλημμα που θέτει στους ψηφοφόρους ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σε έκτακτη δήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η ήττα της κυβέρνησης τον Μάιο «άνοιξε τις ορέξεις» του «παλιού κατεστημένου» και «ακραίων συντηρητικών κύκλων» στην Ευρώπη, που επιδιώκουν την ανατροπή των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η έκθεση της Επιτροπής εγείρει το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και επιβολής αυστηρότερου ορίου για νέες προσλήψεις, ταυτίζοντας τέτοιες πολιτικές με την Νέα Δημοκρατία. Το έγγραφο ωστόσο δεν κάνει λόγο για απολύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών, επιχειρώντας να παρουσιάσει την ψηφοφορία ως επιλογή ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και στις εποχές μνημονιακής λιτότητας.

«Η χώρα κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια, σε ξέφωτο, χάρη στις θυσίες του λαού. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες», είπε.

Σημείωσε πως ο δρόμος αυτός μπορεί να σφραγιστεί μόνον με τις αποφάσεις των πολιτών στις 7 Ιουλίου.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν εκτίμησε πως οι παροχές που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο κ. Τσίπρας θα προκαλέσουν δημοσιονομική επιβάρυνση που ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1% του ΑΕΠ, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αμφισβητεί επίσης την ποιότητα των μέτρων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν συνάδουν με την υποστήριξη της ανάπτυξη μέσω μείωσης των φόρων στην εργασία και την επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά το Δημόσιο, οι Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Αθήνα σέβεται εν πολλοίς την αναλογία που θέλει μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση, όμως παραβιάζει από πέρυσι τα όρια στις προσλήψεις συμβασιούχων.

«Υπολογίζεται πως ο αριθμός του εποχικού προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί κατά 1.550 άτομα το 2019 ώστε να διατηρηθεί το συνολικό μέγεθος του δημόσιου τομέα», γράφουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, χωρίς πάντως να κάνουν ευθέως λόγο για ανάγκη απολύσεων μόνιμου προσωπικού.


Πηγή: skai.gr