Δέσμευση 16 ηγετών να μην επαναληφθούν φρικαλεότητες του Β' Παγκοσμίου

Διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να μην επαναληφθούν οι φρικαλεότητες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπέγραψαν οι 16 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που παρέστησαν στους εορτασμούς στο Πόρτσμουθ για την 75 επέτειο της παραμονής της D-Day, της συμμαχικής απόβασης στις ακτές της Νορμανδίας.

«Διαβεβαιώνουμε ότι είναι κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η αδιανόητη φρίκη εκείνων των χρόνων δε θα επαναληφθεί ποτέ.

»Τα τελευταία 75 χρόνια οι χώρες μας έχουν υπερασπιστεί την ειρήνη στην Ευρώπη και παγκοσμίως, τη δημοκρατία, την ανοχή και το κράτος δικαίου. Επαναδεσμευόμαστε σήμερα σε αυτές τις κοινές αξίες επειδή υποστηρίζουν τη σταθερότητα και την ευημερία των κρατών και των λαών μας. (...)  Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε εποικοδομητικά ως φίλοι και σύμμαχοι για να βρούμε κοινό έδαφος όπου έχουμε διαφορές απόψεων και θα εργαστούμε μαζί για να επιλύσουμε διεθνείς εντάσεις ειρηνικά», αναφέρει το κείμενο της «Διακήρυξης της D-Day».

Το κείμενο καταλήγει: «Θα διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες του παρελθόντος δε θα είναι ποτέ επί ματαίω και δε θα ξεχαστούν ποτέ».

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε τη χαρά της για την υπογραφή αυτής της «ιστορικής» διακήρυξης.