Ρήξη με Βενιζέλο: Η Φώφη δεν θέλει το ΚΙΝΑΛ να γίνει SPD και η ίδια Νάλες

Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά αποφασίζοντας να προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο –πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και προβεβλημένο στέλεχος της Κεντροαριστεράς- την τελευταία θέση του ψηφοδέλτιου Επικρατείας οδηγώντας τον ουσιαστικά στην έξοδο. 

Στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι η χρονική συγκυρία της ρήξης ήταν λανθασμένη, τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε στις κάλπες. Ωστόσο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ φέρεται να είχε επιλέξει το χρόνο της ρήξης, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιτύχει το στόχο της αυτοδυναμίας. Η εμβληματική φράση «συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου» απομακρύνει το σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εκτός κόμματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη «εξορκίζουν» το σενάριο συνεργασίας με τη «Δεξιά», έχοντας το βλέμμα την εκλογική καθίζηση του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας) στις ευρωεκλογές, μετά το συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU – CSU) της Άνγκελα Μέρκελ. Η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να γίνει «νέα Αντρέα Νάλες» (η επικεφαλής του SPD η οποία παραιτήθηκε). Η εξώθηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε «ηρωϊκή έξοδο» απομακρύνει με πειστικότητα την προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ.

Associated Press
Αντρέα Νάλες - Άνγκελα Μέρκελ - ΑΡ Ρhoto

Όμως στο ΚΙΝΑΛ γνωρίζουν πως το κόμμα θα είχε μεγάλη φθορά κι εάν συμμαχούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισε σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το «μεγάλο στοίχημα» για τη Φώφη Γεννηματά είναι πλέον εάν οι εισροές από τη δεξαμενή των εκλογέων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, και απογοητεύτηκαν, αλλά δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με τον κ. Βενιζέλο, θα ισοσκελίσουν ή θα ξεπεράσουν τις εκροές προς τη ΝΔ όσων πολιτών επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση και σταθερότητα. Πάντως, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση Γεννηματά - Βενιζέλου, κατά πολλούς θέτουν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική αυτή.

Πάντως, το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να γράψει το βράδυ της 7ης Ιουλίου διψήφιο ποσοστό, με παράλληλη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 20% από 23.76%  στις ευρωεκλογές, ώστε το κόμμα να επιδιώξει να αναχθεί σε «αντίπαλον δέος» της Κουμουνδούρου για την «άλωση» του προνομιακού χώρου της Κεντροαριστεράς.  Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή του να επιδείξει «σοσιαλδημοκρατικό προφίλ», ενισχύοντας τους δεσμούς με την ευρωομάδα στην οποία ανήκει το ΚΙΝΑΛ, την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), παρά την αντίθεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο, εκμεταλλεύθηκε και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Φώφη Γεννηματά αντιτάχθηκε, προκαλώντας τη δυσθυμία του S&D. Ο πρωθυπουργός εξάλλου, ήταν προσκεκλημένος της Νάλες στη διημερίδα του SPD στο Βερολίνο το Νοέμβριο, ενώ η Φώφη Γεννηματά αγνοήθηκε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, ενώ το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή.

Στον απόηχο της ρήξης με τη Φώφη Γεννηματά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραχωρεί συνέντευξη στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 7.30 το βράδυ και τη Σία Κοσιώνη.