Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις για το διαζύγιο του ΚΙΝΑΛ με τον Βενιζέλο

Ζήτημα προεκλογικής στρατηγικής ήταν, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να θέσει τον Γιώργο Καμίνη επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας σε διαφαινόμενο διαζύγιο της παράταξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κ. Γεννηματά, που συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Βενιζέλο, είχε αποφασίσει να επιλέξει διαφορετικό πρόσωπο για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, όπου το 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη κέρδισε μία έδρα.

Ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερώσει εκ των προτέρων πως αυτή την φορά δεν είναι διατεθειμένος να ριχτεί στην μάχη του σταυρού στην Θεσσαλονίκη, όπου πολιτεύεται. Συνεπώς η απόφαση της ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον ανάγκαζε είτε να δεχτεί την τελευταία θέση στην λίστα επικρατείας – που του προτάθηκε όπως δήλωσε ο ίδιος – είτε να διεκδικήσει διαφορετικά την επανεκλογή του.

Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για απόφαση που μπορεί να διευρύνει το εκλογικό κοινό του κόμματος. Σημειώνουν πως η μη τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στην πρώτη θέση μπορεί να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του κατηγόρησε την ηγεσία του Κινήματος ότι μετατρέπει το κόμμα σε «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Προανήγγειλε δε την αποχώρησή του από την παράταξη, σημειώνοντας πως πλέον έχει την δυνατότητα να υπερασπιστεί τις θέσεις του «χωρίς κομματικές δεσμεύσεις».

Πηγές του ΚΙΝΑΛ ωστόσο αντέτειναν πως το κόμμα έχει επιλέξει μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας με νόημα πως όσοι επιλέγουν να δηλώσουν απόντες απλά διευκολύνουν το έργο της Κουμουνδούρου.

Οι εξελίξεις πάντως έχουν προκαλέσει αιφνιδιασμό σε τμήματα του ΚΙΝΑΛ.

Τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που σχεδίαζαν να κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές με την παράταξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου επανεξετάζουν τις επιλογές τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στελέχη ζητούν επιτακτικά την σύγκληση των οργάνων του κόμματος ώστε να χαραχθεί η πορεία του κόμματος την επόμενη μέρα.

Ο κ. Καμίνης από την πλευρά του ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά: «Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καμίνης είχε υπάρξει αντίπαλος της κ. Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής¨του ΚΙΝΑΛ.
Πηγή: skai.gr