Guardian: Η μάχη Τσίπρα για να παραμείνει στην εξουσία

«Έτοιμος για μάχη» είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές αλλά οι κεντροδεξιοί αντίπαλοι κερδίζουν έδαφος, σημειώνει σε ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Guardian

«Τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει έναν ανηφορικό αγώνα για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς τα αποτελέσματα από τις ευρωεκλογές της Κυριακής έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό απορρίπτουν συντριπτικά τον αριστερό ηγέτη», γράφει η εφημερίδα, που κάνει λόγο για μία «απροσδόκητα βαριά ήττα» του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό.  

Σύμφωνα με τον Guardian ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών αναμένεται να ολοκληρώσει την «συντριπτική εμφάνιση για ένα κόμμα πρώην ριζοσπαστών, το ο ποίο εξελέγη στο απόγειο της κρίσης χρέους της χώρας με την υπόσχεση να αντιστρέψει την λιτότητα που επιβλήθηκε διεθνώς». 

Ο δημοσκόπος, Ηλίας Νικολακόπουλος ρωτήθηκε από την εφημερίδα εάν οι ψηφοφόροι αποφάσισαν με αυτό το αποτέλεσμα να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λίγο απ’ όλα. Αυτό που συνέβη στην μεσαία τάξη, οι επικρίσεις για την επίβλεψη του σχεδίου διάσωσης, το στιλ τους στην εξουσία, μία προσέγγιση ‘’τα γνωρίζω όλα’’ και μία γενική υπερβολική βεβαιότητα», τόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος. 

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης η ελληνική μεσαία τάξη έχει καταστραφεί από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης, το οποίο ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε το 2015 και οδήγησε σε πρωτοφανή δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 3,5%. Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να τα μειώσει και τα δύο». 

Πηγή: skai.gr