ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική για την αποτυχία– Ο Τσίπρας θέλει μέτρα για μεσαία τάξη

Εκτός από τις εσωτερικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι φτάνει και η ώρα της δημόσιας αυτοκριτικής για την αποτυχία στις ευρωεκλογές. Μία σειρά από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πήραν ήδη θέση επισημαίνοντας λάθη στις πολιτικές αλλά και στις συμπεριφορές. Προβλήματα συμπεριφοράς από κάποια στελέχη παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή (Τετάρτη) Πολιτική Γραμματεία, εντοπίζοντας ωστόσο το πρόβλημα κυρίως στην απώλεια των μεσαίων στρωμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι 38 οχτώ ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν τα «πατήματά» τους. Η συζήτηση για τα αίτια της βαριάς ήττας έχει ξεκινήσει, και όλοι συνηγορούν πως το ύφος ορισμένων κορυφαίων στελεχών χειροτέρεψε τη θέση του κόμματος. Η αυτοκριτική στην Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει, ωστόσο με το βλέμμα στραμμένο στην 7η Ιουλίου αφήνουν την αναλυτική συζήτηση για μετά τις εκλογές.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας παραδέχτηκε πως υπήρξαν στελέχη που κινήθηκαν εκτός του πλαισίου που ο ίδιος είχε θέσει. «Υπήρξαν προβλήματα συμπεριφοράς... Δεν ήταν όμως αυτή η κύρια αιτία της ήττας στις εκλογές» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν επί μέρους πολλά μικρά ζητήματα ή μεγαλύτερα όπως το βλέπει ο καθένας. Συμπεριφορές, πράγματα που δεν κάναμε, λάθη, παραλείψεις» ανέφερε από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ερωτηθείς για το εάν θα έπρεπε να ζητήσει κανείς συγγνώμη από το λαό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης απάντησε: «Όλοι μας, όλοι μας. Ο καθένας με τις ευθύνες του βεβαίως. Μα σας λέω όλοι μας. Είναι κανείς υπεράνω ευθυνών;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός για το εάν φέρει ευθύνες και ο πρωθυπουργός.  

«Τα μηνύματα τα οποία μάς ήρθαν αφορούν αποδοκιμασίες και σε πλευρές της κυβερνητικές πολιτικής και σε συμπεριφορές» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας κι αυτός τη φωνή του στις επικρίσεις κατά κυβερνητικών στελεχών. 

Ανακάλυψαν τη μεσαία τάξη

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται τώρα πως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης δημιούργησε τετελεσμένα τα οποία, πλέον είναι δύσκολο να αντιστραφούν.

«Οι εκλογές δεν είναι μόνο δική μου υπόθεση. Πρέπει να λειτουργήσουμε πιο συλλογικά. Όλοι μαζί... Να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεσαία στρώματα. Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνσή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τη μεσαία τάξη που καταψήφισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δίνει βάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αφού πριν ασχολήθηκε με το να σταματήσει τον κόσμο να πηγαίνει στους σκουπιδοτενεκέδες.

«Χάσαμε γιατί υπήρξαν λάθη. Γιατί δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο κόσμος. Ο κόσμος δηλαδή δεν έχει σοφία όταν μας ψηφίζει και όταν δεν μας ψηφίζει χάνει την σοφία του; Υπάρχει λάθος στη στρατηγική. Εγώ πιστεύω ότι ένα ζήτημα, είναι το ζήτημα της μεσαίας τάξης» σχολίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στη μεσαία τάξη, που γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «Τα μεσαία στρώματα έχουν υποστεί πλήγμα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να δούμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για αυτοαπασχολούμενους και για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν τις συνεργασίες που θα οικοδομήσουν ενόψει της νέας εκλογικής μάχης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης που προκάλεσε ρήγμα στους πρώην συντρόφους του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκλεισε κάθε πόρτα συμπόρευσης με την Κουμουνδούρου. «Εάν γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ εγώ θα χάσω τη θέληση για ζωή. Προσωπικά σας μιλώ» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του. 
Πηγή: skai.gr