Αντίστροφη μέτρηση: Το νέο πολιτικό τοπίο μετά τη νίκη της Ν.Δ (Video)

Οι Ευρωεκλογές που έφεραν εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, τα αίτια της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ήττας του Αλέξη Τσίπρα, το νέο πολιτικό τοπίο μετά τη μεγάλη διαφορά της ΝΔ, οι στρατηγικές για τις νέες κάλπες και τα σενάρια για αυτοδυναμία, συζητήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αντίστροφη Μέτρηση» με τη Σία Κοσιώνη και τον Βασίλη Χιώτη. 

Καλεσμένοι ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας Αυγής, Δημήτρης Στούμπος. Στην εκπομπή μίλησ εκια ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης.

Κυβερνητικές ακροβασίες με δικαιοσύνη και ημερομηνία εκλογών

Αρχικά έγινε αναφορά στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με αφορμή τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για νέα παρέμβαση σε βάρος των θεσμών, και την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη (παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει εκλογική περίοδος), όπου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σάκης Παπαδόπουλος, απέφευγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας πως το θέμα της ημέρας είναι οι επιλογές των κομμάτων στην Ευρώπη για το ποια πρόσωπα θα ηγηθούν της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και για το «πως θα πάμε στις νέες εκλογές που θα αναδείξουν τη κυβέρνηση της νέας εποχής, χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών». Χαρακτήρισε το ζήτημα αλλαγής ημερομηνίας των εθνικών εκλογών και τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο «έλασσον», μπροστά στα «μεγάλα ζητήματα μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης ιδεών, για αυτά που πραγματικά αφορούν το λαό και τη πορεία της χώρας».

«Είχαμε καταλήξει ότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα γίνονταν στη λήξη της συνταγματικής θητείας μας, είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αγνόησε την ετυμηγορία του λαού, και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια αποφάσισε εθνικές εκλογές αλλά και την αλλαγή στη σύνθεση των Ανώτατων δικαστηρίων. 

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάμε με απόλυτη ψυχραιμία στις εκλογές, και να αντιμετωπίσουμε το κάθε κόμμα για το πως θέλει την Ελλάδα της νέας εποχής», αποφεύγοντας να απαντήσει για την αλλαγή στην ημερομηνία των εθνικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές, ενώ ουσιαστικά εκείνη την ημέρα δίδονται  δύο μαθήματα, Ιταλικά και μουσική που αφορούν πε΄ριπου 1.000 μαθητές. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μάκης Βορίδης, με δόση χιούμορ, συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο που «έσπασε» το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΚΑΪ και βρέθηκε στην εκπομπή. «Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει το ίδιο λαμβάνοντας την ψήφο των πολιτών. Αυτό συνταγματικά σημαίνει ένα πράγμα. Παραίτηση της κυβέρνησης. Δεν σημαίνει κάτι άλλο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάμε σε εκλογές. Η παραίτηση της κυβέρνησης και η επίκληση κρίσιμου εθνικού ζητήματος για να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Βορίδης.

«Κανένα κρίσιμο ζήτημα δεν ανεδείχθη -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- εκτός από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Βορίδης για να απαντήσει ο κ. Παπαδόπουλος: «οι τουρκικές προκλήσεις δεν υπάρχουν;». «Οι τουρκικές προκλήσεις υπάρχουν αλλά υπήρχαν και τη Παρασκευή πριν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και τον προηγούμενο μήνα», απάντησε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε «έχουμε τουρκικές προκλήσεις άρα να πάμε σε εκλογές. Είπε ‘χάσαμε, κατανοούμε τον ελληνικό λαό και οδηγούμαστε σε εκλογές’. Αυτό σημαίνει παραίτηση της κυβέρνησης. Ως δια μαγείας ακούμε το εξής: «Δεν είπαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γιατί; Ποια είναι η νομική συνέπεια της μίας οδού και της άλλης; Εάν υπάρξει διάλυση της Βουλής, για κρίσιμο εθνικό ζήτημα, τότε παραμένει η κυβέρνηση ορίζεται μέγιστος χρόνος διενέργειας των εκλογών 30 ημέρες και αλλάζει μόνο ο ΥΠΕΣ, εάν έχεις παραίτηση της κυβέρνησης πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γιατί ξαφνικά ανακρούει πριν και δεν έχουμε θέμα παραιτήσεων στη κυβέρνηση; Για έναν λόγο. Προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ορίσει την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων», τόνισε ο κ. Βορίδης. 

Ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε τον κ. Βορίδη εάν φοβάται κάτι για τα σκάνδαλα, για να απαντήσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας:  «Είστε 4 χρόνια στην εξουσία, για ποια σκάνδαλα μιλάτε; Έχετε κάνει εξεταστικές επιτροπές που τις ψηφίσατε όλες». 

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι «οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τον λόγο διάλυσης της Βουλής είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Δεν του βγήκε το σενάριο γιατί δεν το ήξερε, ότι πάω για εκλογές επειδή έχασα, σημαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση και το αλλάζει λέγοντας θα πάω για εθνικό θέμα. Τα ελληνοτουρκικά είναι αυτά που θα επικαλεστεί (ο Τσίπρας) στον ΠτΔ, ο οποίος δεν μπορεί να του πει όχι. Δεν είναι έκπληξη ούτε αυτή η εκτροπή. Για ποιον λόγο να πρέπει να ολοκληρώσει τον διορισμό του Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Το θέμα που αγνοεί η κυβέρνηση είναι ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν μπορεί να υπογράψει διάταγμα, γιατί αν το κάνει θα έχουμε δύο προέδρους του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Άρα η πράξη και δημοσίευση στο ΦΕΚ πρέπει να γίνει μετά τις 30 Ιουνίου. Άρα την εβδομάδα που θα πηγαίναμε στις βουλευτικές εκλογές, θα διορίζεται ο Πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εδώ πρόκειται για μία καταδολίευση του Συντάγματος». Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Θέλουνε συνηγόρους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης που να τους συνοδεύουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης για τις 16 υποθέσεις που είναι ανοιχτοί; Δεν νομίζω ότι το μυαλό τους είναι τόσο πολύ στραβό για να πάει εκεί».

Η κ. Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι «το ΚΚΕ, στη συνταγματική αναθεώρηση, για να μη γίνονται αυτά τα υποκριτικά παιχνίδια, είχε κάνει το κακόμοιρο μια πρόταση, να μην εκλέγεται από τη κυβέρνηση η ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά από τα σπλάχνα της. Αγρόν αγόρασαν. Αυτή τη στιγμή συμφέρει την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές να ερμηνεύει μια σειρά πραγμάτων κατά το δοκούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή γυρνάει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη μορφή που είχε το 2008. Το ζουμί για τη Δικαιοσύνη είναι ότι υπάρχουν εκκρεμείς δίκες προηγούμενες και επόμενες». Η κ. Κανέλλη αναφέρθηκε και στα χαμηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για «φυσική αποναζιστικοποίηση του κόσμου» λέγοντας ότι ο λαός έχει αρχίσει και καταλαβαίνει.

«Όποιος έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή είναι φασίστας», είπε. Συνέδεσε τη δίκη της ΧΑ που δεν προχώρησε λέγοντας «τώρα τους πήρε ο πόνος και τους μεν και τους δε για το ποιοι ακριβώς θα είναι στη Δικαιοσύνη; Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα είναι επεμβατικά εργαλεία στην πολιτική και τους κόφτει; Είναι υπονομευτικό για την ίδια τη Δικαιοσύνη. Μου θυμίζει το ποιος θα διορίσει ποιόν διαιτητή στον αγώνα».

Ο δημοσιογράφος της «Αυγής» κ. Δημήτρης Στούμπος, τόνισε ότι «το μείζον για τη δημοκρατία μας ήταν η ανταπόκριση σε μια νέα πολιτική κατάσταση που οδηγεί στις εθνικές εκλογές», και αυτό το κατάλαβε ο Πρωθυπουργός από το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. «Θα ήθελα στη χώρα μου, και το είχα ξαναπεί όταν συζητιόταν η συνταγματική αναθεώρηση, να είχαμε προχωρήσει σε ένα μικτό σύστημα που λέει ότι πράγματι και η πολιτική και η δικαστική εξουσία πρέπει να έχει μια συγχώνευση στις επιλογές». 

Τη σκυτάλη πήρε ξανά ο κ. Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, αιτιολογώντας την μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών κατά μία εβδομάδα, στις 7 Ιουλίου, -προκειμένου όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να προβεί η κυβέρνηση σε μια σειρά από διευθετήσεις όπως τον ορισμό της Δικαιοσύνης- λέγοντας ότι στη σκέψη της κυβέρνησης ήταν μεταξύ άλλων να τελειώσουν οι μαθητές τις εξετάσεις και να πάμε στις εκλογές δίνοντας το δικαίωμα στους 17χρονους να μπορέσουν να ψηφίσουν για το μέλλον τους», απορρίπτοντας τις εστιάσεις της αντιπολίτευσης και ότι παίζονται θεσμικά παιχνίδια στη Δικαιοσύνη. 

Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο λόγος που αποδοκιμάστηκε στις κάλπες η κυβέρνηση από τους πολίτες, είναι ότι μπόρεσε να συγκροτήσει εγκαίρως ένα προοδευτικό μέτωπο που θα απαντήσει στις μεταμνημονιακές ανάγκες της κοινωνίας. Κάνοντας αναφορά στον πρώην υπουργό Άμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το κεντρικό ζήτημα είναι ότι από την περίοδο του μανιχαϊστικού διχασμού ανάμεσα σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις παρενέβη και ένα χρονικό διάστημα στο οποίο οφείλαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι προτεραιότητες τις περιόδου μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ορισμένα ζητήματα αλλοίωναν αυτή την εικόνα. Η παραμονή στο υπ. Εθνικής Άμυνας ενός προσώπου (εννοεί τον Πάνο Καμμένο) ο οποίος χαρακτήριζε την συμφωνία των Πρεσπών περίπου προδοτική, δεν συνάδει με το στίγμα το οποίο θέλαμε να δώσουμε για τη πολιτική των συμμαχιών στο επόμενο χρονικό διάστημα». 

Οι δηλώσεις εξόργισαν τη Λιάνα Κανέλλη η οποία απευθυνόμενη σε έντονο ύφος στον κ. Παπαδόπουλο είπε: «Εσείς που υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο μιλάτε για μανιχαϊσμό; Σε λίγο θα μας μιλάτε για τους αρειανούς». 

Για το ότι η κ. Κουντουρά βγήκε δεύτερη σε ψήφους και αυτό δεν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε λόγω ΑΝΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως έχει κάνει έργο στον τομέα του τουρισμού, και «αξιολογήθηκε για τα καθήκοντα που ανέλαβε». 

Για τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε μια κυβέρνηση «κουρελού» αποτελούμενη από μία μίξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ που ίσως εξόρκισαν τους ψηφοφόρους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το κεντρικό ζήτημα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι με ποιες ιδέες για τη πορεία της χώρας μετά τις εκλογές θα πάμε». Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας τη Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Ο Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «η άρνηση του κ. Παπαδόπουλου να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησης προφανώς τον διαφοροποιεί από την ευρύτερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπερασπίζεται τη στάση του κόμματός του». 

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε ξανά στο θέμα ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης λέγοντας πως δεν πρόκειται περί συμψηφισμού, το θέμα δεν είναι ότι τσακώνονται δύο για το ποιος θα βάλει τους «δικούς του». Αυτό που ορίζει το Σύνταγμα είναι ότι το υπουργικό συμβούλιο ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Και αυτό πρέπει να γίνει. Ποιος έχει σήμερα τη νομιμοποίηση να το πράξει; Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που έχει γίνει η παραδοχή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια νομιμοποιημένη, και γι’ αυτό πάμε σε εκλογές, λέμε να διορίσει η επόμενη κυβέρνηση που θα είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη. Άρα όχι η δική μου ή η δική σου. Όποια είναι η επόμενη κυβέρνηση, που θα βγει μετά τις εκλογές».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Παππά που επιχειρηματολόγησε για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για άυλη συμμετοχή στις εκλογές λόγω της μεγάλης αποχής, τονίζοντας ότι ψήφισαν 300.00 περισσότεροι πολίτες από ότι στις προηγούμενες εκλογές. «Η συμμετοχή ήταν ένας από τους παράγοντες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος. «Ακούσαμε πως οι ΑΝΕΛ ήταν το πρόβλημα. Μα οι μισοί ΑΝΕΛ είναι και στη κυβέρνηση και στη Βουλή. Υπάρχει δομικό πρόβλημα για μια εκλογική ήττα. Πρέπει να στέκεσαι με αξιοπρέπεια απέναντι στη λαϊκή κυριαρχία», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ». 

Ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τη ψήφο του λαού και για ορισμένες συμπεριφορές ανθρώπων της κυβέρνησης, χωρίς να πει αν είναι υπουργοί ή βουλευτές. «Υπάρχουν συμπεριφορές που πλήγωσαν. Δεν θέλω να τις κατονομάσω γιατί δεν είναι δίκαιο», είπε, χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του κ. Πολάκη.  

Σχετικά με την προσέγγιση του Νίκου Φίλη ότι «τιμωρήθηκε το πολιτικό μας ήθος», ο κ. Στούμπος αρνήθηκε να απαντήσει. Είπε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία το 2014 όχι επειδή έγιναν αριστεροί οι πολίτες αλλά επειδή τον πίστεψαν ότι θα κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Σε αυτό έδειξε πολλά ελλείματα και πολλά μπρος-πίσω. Για παράδειγμα, η στάση που έδειξε στην αντιμετώπιση και στην επίλυση των ΜΜΕ στη χώρα μας που ήταν 50 χρόνια κουσούρι. Τώρα σε ένα βαθμό ρυθμίστηκε με το ΕΣΡ. Μέχρι να φτάσουμε εκεί περάσαμε από 40 κύματα. Το θεωρώ ένα δείγμα ευθύνης που δεν ήταν και μνημονιακή υποχρέωση», είπε. Για τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είπε  ότι «αυτή η κυβέρνηση ξέχασε ότι δεν είχε 36% αριστερούς ψηφοφόρους, άρα έπρεπε να προσέχει συνολικότερα όλο το κοινωνικό πεδίο». 

Το "κλειδί" για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές

Ο κ.Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο θέμα των συμπεριφορών μελών της κυβέρνησης, που ίσως οδήγησαν στην συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι προφανώς και έχουν σημασία αλλά «δεν θεωρώ ότι από μόνες τους αλλάζουν το αποτέλεσμα. Αν υπήρχε μια επιτυχημένη πολιτική, οι συμπεριφορές μπορεί κάτι να κόστιζαν. Με μια αποτυχημένη πολιτική, οι συμπεριφορές πυροδοτούν και λειτουργούν καταλυτικά αλλά δεν μπορεί κανείς να περιορίσει τη συζήτηση στις συμπεριφορές». «Έστω ότι ο κ. Πολάκης μίλαγε πιο ευγενικά, αυτό στη πραγματικότητα θα άλλαζε το τελικό αποτέλεσμα; Εγώ νομίζω πως όχι», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης. «Ο λαός κρίνει τα πεπραγμένα», είπε. 

Για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για το «κλειδί» της αυτοδυναμίας, ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματός του αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν στη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η στρατηγική μας είναι καθαρή εντολή στη κυβέρνηση της ΝΔ και στον αυριανό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί πρέπει να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ανατάξει αυτά που βρίσκονται στον πυρήνα της χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής όπως το τσάκισμα στη φορολογία της μεσαίας τάξης. Η κατάρρευση της νομιμότητας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσα από πολιτικές που οδήγησαν σε αποφυλακίσεις εγκληματιών και σε ανοχή της ανομίας και ανοχή του αναρχικού παρακράτους. Η ανικανότητα της δημιουργίας πραγματικών και καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας. Η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Η χειραγώγηση των θεσμών, οι σκευωρίες της κυβέρνησης, η συμφωνία των Πρεσπών». 

Για τη θέση του ΚΙΝΑΛ ως τρίτο κόμμα στις Ευρωεκλογές παρότι βγήκε πληγωμένο, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «τώρα έχουμε προοπτική διψήφιου ποσοστού στις ερχόμενες εθνικές εκλογές» γιατί όλοι ξέρουν ποιος θα κερδίσει στην παράσταση νίκης. Άρα ο ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ τσίμπησε πριν τις ευρωεκλογές ότι κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, «παρόλο που λέγαμε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην αξίωση να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα έχει κάνει, οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν Νέα Δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι θα έρθουν ψήφοι και από το Ποτάμι. 

Σε ερώτηση στον κ. Βορίδη για το αν φοβάται ότι θα κόψει μονάδες στη ΝΔ το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο «γαλάζιος» βουλευτής απάντησε: «Αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών, τα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα, στις ευρωεκλογές τις προηγούμενες άγγιζαν το 20%. Σε αυτές τις ευρωεκλογές αυτό το ποσοστό περιορίστηκε σε ένα ποσοστό του 10% περίπου. Υπήρξε μια διαφορετική τοποθέτηση των ψηφοφόρων. Η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου συνδέεται κυρίως με την εκμηδένηση των ΑΝΕΛ και μία αναδιάταξη των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Δεν θα αγγίξει τη ΝΔ». 

Σε αντίστοιχη ερώτηση προς τον κ. Παπαδόπουλο για το αν θα κάνει ζημιά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, απάντησε: «Το ΜΕΡΑ25 απορρόφησε ένα τμήμα της αριστεράς το οποίο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εκτός Ε.Ε. Νομίζω ότι απορρόφησε μερικά μικρότερα κόμματα όπως τη ΛΑΕ και τη Πλεύση Ελευθερίας».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αντίστροφη Μέτρηση», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με το αν ήταν προαποφασισμένος να κατέβει στις εθνικές εκλογές με το ΜΕΡΑ25, ή αν αυτό προήλθε από τα καλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα του στις Ευρωεκλογές, τοποθετήθηκε λέγοντας πως «απόδειξη ότι ήταν προαποφασισμένο είναι ότι αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του κόμματος εδώ και 3-4 μήνες το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα για τις εθνικές εκλογές. Στόχος ήταν να δώσουμε ένα παράδειγμα και στα υπόλοιπα κόμματα, ότι οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές είναι εξίσου σημαντικές. Ότι στην Ε.Ε. που βρισκόμαστε ως το διαμέρισμα της πολυκατοικίας που έχει χτυπηθεί πιο αλύπητα από τον σεισμό της 10ετής οικονομικής κρίσης, έχει μεγάλη σημασία να έχεις παράλληλα προτάσεις για το τί πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό και πολιτικό επίπεδο. Ξεκάθαρα ήταν πάντα στις προθέσεις μας να κατέβουμε και στις εθνικές εκλογές».

Για την στέρηση της έδρας του ΜΕΡΑ25 στο ευρωκοινοβούλιο για ελάχιστες ψήφους
, και για ενδεχόμενη σύμπραξη με άλλο κόμμα, όπως αυτό της κ. Κωνσταντοπούλου, λόγω του κινδύνου να μη βρεθεί το κόμμα του και στην ελληνική Βουλή, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η στάση μας είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη πολιτική για να καταλάβουμε αξιώματα ούτε για να γίνουμε βουλευτές ή υπουργοί. Μπήκαμε γιατί θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση με τί πρέπει να γίνει με πράγματα τα οποία ταλανίζουν τον κόσμο. Για τις διαδικασίες που στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Για την πληγή στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμά του διαφέρει από αυτό άλλων αριστερών κομμάτων όπως αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας: «Δεν το κάνουμε για τα αξιώματα αλλά για να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή. Να ακουστεί μια φωνή που θα εκφράζει ένα προγραμματικό λόγο με αρχή μέση και τέλος. Ο παλαιοκομματικός τρόπος να ασκεί κάποιος πολιτική, ιδίως οι συμμαχίες που είδαμε όπως με το ΚΙΝΑΛ και σε άλλους χώρους της αριστεράς, που καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι κάποιοι πολιτικοί , τέως βουλευτές, πολιτευτές, και τα βρίσκουμε μοιράζοντας θέσεις μεταξύ μας, αλλά δεν έχουμε κοινό πρόγραμμα. Έχουμε βασικές διαφωνίες…. Εμείς πριν ζητήσουμε τη ψήφο του λαού, για 2,5 χρόνια, πάνω από 1.200 άνθρωποι δουλέψαμε πολύ σκληρά, για να παράξουμε το πρόγραμμά μας».

Για ενδεχόμενη σύμπραξη με το κόμμα του κ. Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε: «Η ΛΑΕ έχει στο προεκλογικό της πρόγραμμα, είναι η ιδεολογική της τοποθέτηση και διαφωνώ, την έξοδο από την Ε.Ε. Το ΜΕΡΑ25 είναι το πιο ευρωπαϊστικό κόμμα στην Ελλάδα. Είμαστε πανευρωπαϊκό κόμμα. Από τα 130.000 μέλη που έχουμε οι 120.000 δεν είναι Έλληνες, είναι Γερμανοί, Δανοί, Πορτογάλοι. Είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα αυτό». Αναφερόμενος στο ΛΑΕ πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν αλλά επιμένουμε σε μια διαδικασία, προγραμματικής σύγκλισης. Όχι μιας συνόδου κορυφής όπου αποφασίζουμε να κατέβουμε μαζί και μετά ψάχνουμε την πραγματική σύγκλιση».

Η θέση του ΜΕΡΑ25 για το ευρώ

Σχετικά με την τοποθέτησή του σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ότι «είμαστε στο ευρώ και θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ υπό τους όρους που θέτουμε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Έτσι όπως οικοδομήθηκε το ευρώ, ήταν καταστροφικό για όλη την Ευρώπη. Έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά αυτή η ευρωζώνη όπως σχεδιάστηκε, στην Ε.Ε. Βλέπουμε σήμερα φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην Ε.Ε. που ξεκινάνε από τη σαφή αρχιτεκτονική του ευρώ. Ποτέ δεν είπα ότι η βέλτιστη λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Είπα ότι πρέπει να προσπαθήσουμε εντός ευρώ να ζήσουμε βιώσιμα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας, οι δύσμοιροι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν πρέπει το 80% των λίγων κερδών τους να το παραχωρήσουν στο κράτος.  Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί μας έχουν επιβληθεί κάποιοι όροι, για να παραμείνουμε στο ευρώ, που οδηγούν στη κατάργηση του ιδιωτικού τομέα, την ερημοποίηση της χώρας και των παιδιών μας στις 4 γωνιές του κόσμου». Όπως είπε, το να «ζήσουμε στο ευρώ με έναν μη βιώσιμο τρόπο, όπου φεύγουν τα νέα παιδιά για εξωτερικό, δεν αποτελεί ορθολογική αντιμετώπιση». 

Για την αποτυχία του 2015 που προέβη σε αυτό το εγχείρημα:
«Το 2015 το προσπάθησα αλλά με υπονόμευσε ΝΔ και Τσίπρας. Αυτό θα έπρεπε να το είχε προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε ΥΠΟΙΚ». 
/
Για το περιβόητο δημοψήφισμα του «ναι ή όχι» είπε: Προσπάθησα το αυτονόητο. Σύμφωνα και με τον Ντράγκι και στελέχη της τρόικας, να γίνει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Τον Ιανουάριο του 2015 ο λόγος που είχαμε αλλαγή κυβέρνησης ήταν ότι δεν έκλεισε το δεύτερο μνημόνιο και δεν έκλεινε γιατί είχαμε μία εκλογή. Δεδομένου ότι ήταν μη βιώσιμο το χρέος. Είτε θα κουρευόταν το χρέος, ή θα παίρναμε νέο μνημόνιο που ο κ. Σαμαράς είχε πει ότι δεν θα πάρει. Η δική μου λαϊκή εντολή ήταν να γίνει αναδιάρθρωση εντός Ευρωζώνης που ήταν και παραμένει το προαπαιτούμενο».

Για το «φρένο» του κ. Τσίπρα, που το «όχι» το έκανε «ναι»,
επειδή θα μας οδηγούσε σε Grexit και δραχμή, και για το ρίσκο να ξαναζήσει η χώρα κάτι ανάλογο, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ναι. Είμαι ξεκάθαρος. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται δραστικές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Χωρίς σύγκρουση με τους δανειστές, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Όποτε είτε κοροϊδεύετέ εσείς τον λαό (τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ), όπως τον κορόιδευε ο κ. Τσίπρας, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2014, που υποσχέθηκε πράγματα που απαιτούσαν τη ρήξη που τελικά δεν ήθελε να κάνει, έτσι και εσείς κ. Μητσοτάκη σήμερα, υπόσχεστε βασικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, χωρίς τη ρήξη με τους δανειστές. Χωρίς την αναδιάρθρωση χρέους που εκείνοι αρνούνται και την έχουνε στείλει για μετά το 2032. Μέχρι το 2032 αν συνεχίσουμε με τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα, που επιβάλει η μη ρήξη με τους δανειστές, δεν θα έχει μείνει κανένας νέος στη χώρα μας. Αυτό είναι η απειλή της Ελλάδας. Με τον οικονομικό ορθολογισμό θα τους κάνουμε να επιστρέψουν». 

Στην ερώτηση για το αν το ΜΕΡΑ25 φιλοδοξεί να γίνει ο "νέος ΣΥΡΙΖΑ", ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε: «Εάν γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα χάσω την θέληση για ζωή. Μακάρι ακόμα και ένας άλλος πολιτικός χώρος να έπαιρνε ένα πρόγραμμα σαν το δικό μας να το εφάρμοζε και εμείς να καθόμασταν να χειροκροτούσαμε και να τους βοηθούσαμε. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξεπουλήσει τον ΟΣΕ για 43 εκατομμύρια ευρώ σε μια πτωχευμένη επιχείρηση που δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις».