Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα της ήττας, το δεύτερο ημίχρονο έρχεται

Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές και οφείλει, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, να θέσει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το δίλλημα ανάμεσα στην φιλοσοφία που πρεσβεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ από την μία πλευρά και η Νέα Δημοκρατία από την άλλη.

Αυτό διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής και της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά σκιαγραφώντας την προεκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος.

Τις επόμενες εβδομάδες η Κουμουνδούρου θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως τυχόν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με νίκη της Νέας Δημοκρατίας, είπε ο κ. Τσίπρας. Προσέθεσε πως η επερχόμενη αναμέτρηση θα θέσει ως αντιπάλους δύο διαφορετικές νοοτροπίες για την οργάνωση της κοινωνίας.

Υπογράμμισε πως οι ευρωεκλογές διαφέρουν ουσιαστικά από τις βουλευτικές κάλπες, καθώς τώρα οι πολίτες δεν θα κληθούν να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας αλλά να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε απόδειξη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν επιλέξαμε να σφυρίξουμε αδιάφορα», είπε, σχολιάζοντας πως αυτό καταδεικνύει και την διαφορά ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την κυβέρνηση Σαμαρά το 2015.

Αισιοδοξία για νίκη παρά το «χαστούκι»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να θέσει αυτό το ερώτημα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα κατορθώσει να ανακτήσει την στήριξη ψηφοφόρων, ειδικά αυτών που απείχαν από τις ευρωεκλογές ή προτίμησαν να στηρίξουν μικρότερα κόμματα.

Χαρακτήρισε την χθεσινή ήττα «πρώτο ημίχρονο» και κάλεσε αιχμηρά την ΝΔ να μην συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση καθώς ο λαός «δεν είπε την τελευταία του λέξη».

Επικαλέστηκε μάλιστα το γνωμικό του Νίτσε πως ό,τι δεν σε σκοτώνει μπορεί να σε κάνει πιο δυνατό, λέγοντας στο κομματικό ακροατήριό ότι ίσως η χθεσινή ήττα «βγει σε καλό» για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους υπουργούς και τους βουλευτές να κινητοποιηθούν άμεσα, να περιοδεύσουν στην επικράτεια και να αφουγκραστούν τα παράπονα των πολιτών. Κάλεσε τους συνεργάτες του να «οργανωθούν» και να συγκεντρωθούν στο έργο τους.

Εκτίμησε μάλιστα πως η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αρχίσει την επόμενη Κυριακή, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, με αιχμή την υποψήφια περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 19,7%, ενώ ο προπορευόμενος Γιώργος Πατούλης απέσπασε το 37,6%.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν πριν τις ευρωεκλογές, θέλουν την ΝΔ να απολαμβάνει προβάδισμα περίπου 10 μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές.

Πηγή: skai.gr