Πρόωρες εκλογές προανήγγειλε ο Τσίπρας μετά την ήττα στις ευρω-κάλπες

Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, υπό την σκιά της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, στις 2 Ιουνίου, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυση της Βουλής άμεσα, ώστε ο λαός να επιλέξει ανάμεσα στις θέσεις που προτείνουν τα κόμματα.

Δεν διευκρίνισε πότε θα ζητήσει να στηθούν οι κάλπες. Προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν συνεργάτες του να έχουν προκρίνει ως κατάλληλη ημερομηνία την 30ή Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ως δίλημμα ανάμεσα σε δύο πολιτικές διαδρομές: Την «οριστική έξοδο από τα Μνημόνια […] για τους πολλούς» από την μία και την «επιστροφή στο σκοτάδι της λιτότητας, της κρίσης, των ολιγαρχών» από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να ανατρέψει τις παροχές που έχει εξαγγείλει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει στην αντιπολίτευση δικαίωμα να αμφισβητήσει την έξοδο από την κρίση και γενικότερα τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποίησε ότι υπάρχουν δυνάμεις
, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που «καιροφυλακτούν» ώστε να ανατρέψουν «τις θυσίες του λαού».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αγνοήσει την σημερινή ετυμηγορία.

Με την ενσωμάτωση στο 46,7% η ΝΔ προηγείται με περίπου 9,4 μονάδες στις ευρωεκλογές: 33,26 έναντι 23,85% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζήτησαν εκλογές.
Πηγή: skai.gr