Αντίστροφη Μέτρηση: «Πόλεμος» στο παρά πέντε της κάλπης

«Πόλεμος» στο παρά πέντε της κάλπης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αντίστροφη Μέτρηση» με τη Σία Κοσιώνη και τον Βασίλη Χιώτη, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης:

Στο στούντιο του ΣΚΑΪ και ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της PULSE, που ανέλυσε τα τελευταία δεδομένα των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Προσκεκλημένοι ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, το μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Θανάσης Χειμωνάς μαζί με τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, Αντώνη Δελατόλλα.

H «μάχη της πλατείας»

Για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών («μάχη» της πλατείας) και τη συγκέντρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιστέρι, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «για τα δεδομένα της εποχής μας η συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Περιστέρι ήταν μεγαλειώδης». 

Σχολιάζοντας τον χώρο της συγκέντρωσης, που έχει την ονομασία του άλλοτε ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε: «Είναι ωραίο που ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε συγκέντρωση σε έναν χώρο με την ονομασία Ανδρέας Παπανδρέου». 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε Ρομά με διάφορα Μέσα Μεταφοράς στη συγκέντρωση του Τσίπρα στη Ξάνθη, ενώ πρόσθεσε ότι στην ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη οι παρευρισκόμενοι ήταν «τρεις και ο κούκος».

Από τη πλευρά του ο κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συγκεντρώσεις σε πλατείες», προσθέτοντας πως «έχουν τις δυσκολίες τους αλλά όταν γεμίζουν είναι εντυπωσιακές». Για τις μεταφορές των πολιτών δεν έχει πρόβλημα, σημειώνοντας πως είναι κάτι σημαντικό και «όποιος μπορεί ας το κάνει». «Το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε για τις μετακινήσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «το αστείο δεν έχει να κάνει με τη ράτσα τον Ρομά, αλλά ότι τους φέρανε στη Ξάνθη από άλλες πόλεις της Ελλάδας». 

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι ο κόσμος που βλέπει τη μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα, «μπορεί να καταλάβει που έχει φτάσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής». «Η δική μας συγκέντρωση ήταν καλή, η παράταξη συσπειρώθηκε ενώ ο Τσίπρας επιχείρησε να μας διαλύσει».

«Εμείς θα παλέψουμε να ανατρέψουμε αυτόν τον μικρό δικομματισμό και οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα. Η οικονομία μας πάει από το κακό στο χειρότερο, και η μάχη των εκλογών δείχνει πως είναι χωρίς ήθος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης.

Για τα περί «χαμένης ψήφου» των πολιτών, εάν δεν ψηφίσουν ένα από τα δύο πρώτα κόμματα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Θανάσης Χειμωνάς, τόνισε πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχει χαμένη ψήφος» και ότι «προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ».  

«Βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές και εμείς ασχολούμαστε με το ποσό μεγάλη θα είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ λες και είναι αγώνας μπάσκετ. Είναι λυπηρό το πρόβλημα μας να είναι ποιος αρχηγός μάζεψε περισσότερο κόσμο, ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ή ο Μητσοτάκης στο Περιστέρι. Δεν είναι δυνατόν το 2019 μετά από 10 χρόνια κρίσης να μιλάμε για αυτά τα πράγματά. Έχει πέσει πολύ το επίπεδο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Νομίζω θα έχουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον», σημείωσε ο κ. Χειμωνάς.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία, 

Τα «κλειδιά» για τους αναποφάσιστους

O γενικός διευθυντής της PULSE Γιώργος Αράπογλου, στην ερώτηση αν επηρεάζει η επικοινωνιολογία των κομμάτων τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, την ψήφο των πολιτών, απάντησε: «Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι επηρεάζει τη ψυχολογία του ψηφοφόρου αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν επηρεάζει την πρόθεση ψήφου». Χαρακτήρισε ως την πιο ενδιαφέρουσα «ομάδα» αυτή των αναποφάσιστων λέγοντας πως δεν είναι σίγουρος αν όλο αυτό το πακέτο της επικοινωνίας και των εντυπώσεων (από πλευράς κομμάτων), εκτός από την επικοινωνία, τη διάθεση και την άποψη, επηρεάζει και την επιλογή της ψήφου».

Αποκάλυψε ότι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ σήμερα Πέμπτη, θα παρουσιάσει τα στοιχεία της PULSE. 

Ο κ. Αράπογλου τόνισε πως υπάρχει μια μείωση των αναποφάσιστων αλλά υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό «αξιόλογο το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες πριν τις κάλπες». Πρόσθεσε ότι σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων αποφασίζει την ίδια μέρα το κόμμα που θα επιλέξει, μέσα στο παραβάν. Για το εάν απαντούν οι πολίτες στα τηλέφωνα των δημοκοπικών εταιρειών, ο κ. Αράπογλου είπε πως «τους νέους τους βρίσκουμε σε μικρότερο ποσοστό από ότι τους αναλογεί στον πληθυσμό ενώ άλλες ηλικιακές ομάδες τις βρίσκουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που τις αναλογεί». «Σε ένα δείγμα δεν πετυχαίνεις απόλυτα τις αναλογίες», πρόσθεσε.

Από τη πλευρά του ο κ. Χατζησωκράτης είπε πως «οι δημοσκοπήσεις είναι περίεργο προϊόν. Μια δημοσκόπηση λίγο τραβηγμένη, διαμορφώνει το εκλογικό σώμα». Έφερε ως παράδειγμα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αυστραλία που έπεσαν έξω, λέγοντας πως όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Είμαι 16 χρόνια στη πολιτική, έχω δει πολλές εκλογές και δεν έχω αμφισβητήσει ποτέ τις δημοσκοπήσεις. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά εξαρτάται πως το διαβάζεις. Εγώ ισχυρίζομαι ότι οι δημοσκοπήσεις όλα αυτά τα χρόνια έχουν πέσει μέσα. Μπορεί να έπεσαν έξω στο εύρος, αλλά στην ουσία έπεσαν μέσα». 

«Όλες οι δημοσκοπήσεις λένε δυο πράγματα. Ότι θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και πως η διαφορά θα είναι διακριτή. Άλλος την βάζει 5 άλλος 8 μονάδες μπροστά, δεν έχει σημασία. Τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αλλά δεν κερδίζουν οι δημοσκοπήσεις τις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαφορά αλλά η νίκη. 

Ο Θανάσης Χειμωνάς, τόνισε από τη πλευρά του ότι «οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συνέχεια έξω», φέρνοντας παραδείγματα όπως αυτό στις ΗΠΑ με τη νίκη Τραμπ επί της Χίλαρι.  Είπε ότι «δεν χειραγωγούνται οι δημοσκοπήσεις» ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται επειδή αρκετοί άνθρωποι δεν θέλουν να απαντήσουν σε αυτές. Έτσι θα γίνονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις «αλλά κάποιες περνάνε την ψυχολογία της χαμένης ψήφου στον κόσμο». 
«Αυτή τη περίοδο οι δημοσκοπήσεις έχουν τεράστιο βαθμό απροσδιοριστίας με κίνδυνο να πέσουν έξω», πρόσθεσε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ.

Ο κ. Γερωγιάδης από τη πλευρά του έκανε λόγο για έναν «αλάνθαστο δείκτη». «Όποιος αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις είναι πάντα ο χαμένος», είπε.

Οι διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κρίνει τις εθνικές εκλογές

Στον πίνακα της ιστορίας των Ευρωεκλογών, από το 1989 μέχρι το 2014, και την διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ανά περιόδους της ιστορίας, παρατηρείται πως η διαφορά βρίσκεται γύρω από το 4%.Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε το 1999 με 3,09% και η μεγαλύτερη το 1994 όπου η διαφορά έφτασε το 5% ενώ εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε το 2004 επειδή οι ευρωεκλογές έγιναν λίγο μετά τις εθνικές. Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργιάδης είπε «άρα ο θρίαμβος είναι το 5% διαφορά», σύμφωνα με την προϊστορία. 



Στον δεύτερο πίνακα που ετοίμασε ο κ. Αράπογλου, παρουσιάστηκε η διαχρονική διακύμανση του ποσοστού της αποχής στις Ευρωεκλογές. Όπως φαίνεται στον πίνακα η διακύμανση είναι μεγάλη από το 1989 έως το 2014. Η αποχή για μία ακόμη φορά θα είναι κρίσιμος παράγοντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 



Στη συνέχεια ο κ. Χατζησωκράτης εκτίμησε πως «αν η διαφορά είναι 2% και κάτω, τότε τον Ιούνιο θα έχουμε εκλογές».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι πάνω από 5%. Θα έχουμε μια καθαρή νίκη της ΝΔ. Οι εκλογές θα γίνουν 20 Οκτωβρίου. Ο κ. Τσίπρας γουστάρει να είναι πρωθυπουργός, πάει βόλτες με αεροπλάνα πάει στα κότερα, καπνίζει πουρά Κοχίμπα. Ο άνθρωπος περνάει φανταστικά. Απολαμβάνει την εξουσία και δεν θα ρισκάρει να πάει σε εκλογές». Έχει πάθει εθισμό με την εξουσία και θα μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία όσο του επιτρέπει το Σύνταγμα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο κ. Τσιπρας όσο βλέπει τη ψαλίδα με τη ΝΔ να αυξάνεται, άρχισε να μοιράζει λεφτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον γκρεμό και να βρεθούμε ξανά στο 2010. 

«Αν μεγαλώνει η διαφορά και δίνει λεφτά, οι αγορές θα ανεβαίνουν. Θεωρώ τον Τσίπρα πολύ κακό άνθρωπο και ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του. Θα αδιαφορήσει για τη χώρα. Τον ενδιαφέρει μόνο να είναι πρωθυπουργός και θα ρισκάρει τη πορεία της Ελλάδας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τους συνταξιούχους αυτά τα 4 χρόνια, παίρνοντάς τους 8.000 ευρώ και τους έδωσε 400.

Στην ερώτηση αν η ΝΔ θα δώσει περισσότερα, σημείωσε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. «Θα δώσουμε στον κόσμο περισσότερα από όσα έδωσε ο Τσίπρας», τόνισε.

Στα σενάρια για εθνικές εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης: απάντησε: «Δεν ενδιαφέρει κανέναν σοβαρό πολίτη η διαφορά των δυο πρώτων κομμάτων. Γιατί δεν μιλάμε για την Ευρώπη και γιατί η ΝΔ δεν υποστηρίζει μια συντηρητική ηγεσία στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια χαοτική αριστερά; Πάντα ο Τσίπρας ήταν απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα. Από την Ευρώπη εξαρτάται η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Για ενδεχόμενη συμμαχία μετά τις εκλογές ο κ. Σκανδαλίδης είπε: «Δεν έχουμε πει ότι θα πάμε με κάποιο από τα δύο πρώτα κόμματα μετά τις εκλογές. Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα». Έκανε λόγο για συνεργασία υπό προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι «το ιδανικό είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης». 

Την έκρηξη του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Τσίπρας και Μητσοτάκης για συγκηβέρνηση. «Μου είναι ακατανόητο αυτό, Έχω ακούσει και τον κ. Λοβέρδο και κ. Βενιζέλο που λένε ότι για την υπόθεση Novartis θέλουν να πάνε τους σκευωρούς στη φυλακή. Εάν έχουμε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα τους πάμε στη φυλακή; Πλάκα μας κάνετε;». Απευθυνόμενος στον κ. Σκανδαλίδη είπε: «Με τρελαίνετε με αυτό που λέτε. Εμένα ήθελαν να με κλείσουν φυλακή και με βγάλανε κλέφτη, θα τους συγχωρήσω νομίζεται; Ο Λοβέρδος ή ο Βενιζέλος θα τους συγχωρέσουν νομίζεται; Κυβέρνηση που δεν θα κλείσει φυλακή τους σκευωρους, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε θα υπάρξει!».

Ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι την «εκδικητική σκανδαλολογία δεν την αποδέχομαι, έχω άλλο ήθος», φέρνοντας παράδειγμα τα γεγονότα του 1989.

Ο κ. Χειμωνάς τόνισε ότι θα «έπρεπε όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να μπουν υπεύθυνα μπροστά και να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τη κρίση. Εκτίμησε τέλος, ότι «θα έχουμε μια κυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ». 

Αλωνίζει ο Ρουβίκωνας – Ποιοι τον χαϊδεύουν;

Τα πρόσφατα επεισόδια με αφορμή τον Δημήτρη Κουφοντίνα, την επίθεση του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής, τους φόβους επεισοδίων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο των εκλογών, και την αλλαγή στάσης της Δικαιοσύνης που μετατρέπει σε κακούργημα πλέον την απόπειρα εισβολής στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, απασχόλησαν τους καλεσμένους του πάνελ στο τελευταίος σκέλος της εκπομπής. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις του Ρουβίκωνα στο εκλογικό περίπτερο του υποψηφίου Δημάρχου Αθηνών Κώστα Μπακογιάννη και στην οικία του Αμερικανού πρέσβη. «Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά κάτι που γίνεται κατ’ εξακολούθηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης. 

«Σήμερα συμπληρώνονται 56 χρόνια από τη δολοφονία του αείμνηστου Λαμπράκη. Σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο, μετά από 20 χρόνια από τη δολοφονία του, να είχαμε ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες θα απειλούσαν, και θα έλεγαν ‘εάν δεν βγάλετε τον Γκοτζαμάνη να πάρει άδεια από τη φυλακή, θα σας κάψουμε; Και αυτές οι ακροδεξιές ομάδες που θα φωνάζανε για να πάρει άδεια ο Γκοτζαμάνης που σκότωσε τον Λαμπράκη, θα φτάνανε μέχρι τη Βουλή, θα πετάγανε μπογιές και καπνογόνα, και θα λέγανε ‘αν ο Γκοτζαμάνης δεν βγει, θα μπούμε στη Βουλή’. Δεν γίνονται αυτά στην ελληνική δημοκρατία», σημείωσε. «Δεν θα λέγαμε όλοι, ‘όλη η δημοκρατία ενωμένη να αντιμετωπίσουμε το κέντρο της ακροδεξιάς»; Και σωστά», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

«Βγαίνουν όλοι αυτοί οι Ρουβίκωνες, πετάνε τρικάκια που λένε ‘αν πάθει κάτι ο Κουφοντίνας θα σας κάψουμε ζωντανούς’. Ο δολοφόνος 11 ανθρώπων. Επειδή έκανα τον παραλληλισμό με τον Λαμπράκη, ο Κουφοντίνας είναι ο δολοφόνος του Μπακογιάννη. Αυτοί δηλαδή μας λένε ‘ή θα δώσετε άδεια στον δολοφόνο του Μπακογιάννη και άλλων 10 ανθρώπων, ή θα σας κάψουμε’. Και φτάνουν μέχρι τη Βουλή και εκβιάζουν. Κάτι σοβαρό συμβαίνει στη κοινωνία μας που καθόμαστε και το συζητάμε», πρόσθεσε.

Ο Άδωνις σημείωσε ότι πρέπει να συλληφθούν και πως η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. «Έάν ο Κουφοντίνας πρέπει να πάρει άδεια θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη μόνη της. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει», υπογράμμισε ενώ κατέκρινε την κυβέρνηση για την αλλαγή του νόμου, μετά την επίθεση στη Βουλή.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει ανοχή, στην οποία υποκύπτει η δημοκρατία μας, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε: «Στο θέμα Ρουβίκωνας, είναι σαφής η καταδίκη από όλες τις πλευρές. Στο ερώτημα της ανοχής, δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις που πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η ανοχή όμως να γίνεται συνενοχή είναι πάρα πολύ σοβαρό».

Ο κ. Σκανδαλίδης, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε: «Μου φαίνεται ότι παίζουμε τις κουμπάρες. Εκβιασμός προφανώς και υπάρχει. Προσπαθούν να εκβιάσουν τη δημοκρατία και το σύνολό της. Αυτό που ζούμε αυτόν τον καιρό είναι αδιανόητο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν ξέρει ποιος είναι ο Ρουβίκωνας. Κοροϊδευόμαστε μετά από τόσες απόπειρες που έγιναν κατ’ επανάληψη; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει οι μπογιές δεν είναι σφαίρες;». 

Τέλος, ο Θανάσης Χειμωνάς είπε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση στην υπόθεση δολοφονίας Λαμπράκη με αυτή του Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι τον Λαμπράκη τον σκότωσε το παρακράτος εκείνης της κυβέρνησης, ενώ τον Παύλο Μπακογιάννη τον σκότωσαν τρομοκράτες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η μία δολοφονία είναι λιγότερο σημαντική από την άλλη, αλλά μη τα βάζουμε όλα στο ίδιο καλάθι», είπε. Πρόσθεσε ότι ο υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρουβίκωνα εμφανίστηκε το 2015 μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο προαύλιο της Βουλής με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Κάνει ότι γουστάρει, μπαίνει YouTube, Facebook, προαναγγέλλει τι θα κάνει και δεν πάει ποτέ κανείς φυλακή. Ο Ρουβίκωνας χτυπάει τους πάντες εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά φαίνονται πολύ ύποπτα», πρόσθεσε ο κ. Χειμωνάς.